• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
ÇÜ öğrencileri insansız hava aracı yaptı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çukurova Üniversitesi Makine, Elektronik ve Endüstri Mühendislikleri Fakültelerinde okuyan üniversite öğrencileri insansız hava aracı imal etti. Öğrenciler TULPAR ismini verdikleri uçakla,  8-10 Mayıs tarihlerinde İstanbul Hazarfen Havaalanı`nda, Hava Harp Okulu ve TUBİTAK işbirliği ile düzenlenecek uluslararası yarışmaya katılacak.

21 öğrenciden oluşan grup, 8 aylık çalışma sonucunda imal ettikleri TULPAR isimli kargo tipi tek pervaneli uçakla, ‘Future Flight Design 2015` yarışlarına katılarak Çukurova Üniversitesi`ni temsil edecek.

Yaptıkları hava aracı ile ilgili bilgi veren grup lideri Tarık Adsız, amaçlarının yarışmada birinci olarak Çukurova Üniversitesi`ne dönmek olduğunu söyledi. Adsız, “Biz Çukurova Üniversitesi TULPAR takımıyız. FFD 2015 (Future Flight Design 2015) uluslararası yarışmasına katılmayı düşünüp, bir takım kurmaya karar verdik. FFD 2015 yarışması, Hava Kuvvetleri`nin düzenlediği uluslararası bir yarışma. Bu yarışmaya, üniversitemizi tanıtmak ve kendimizi geliştirmek adına katıldık.” dedi.

“8 ayda tamamlandı.”

İnsansız hava aracını 8 ayda tamamladıklarını belirten Adsız, “Uçağımız, kargo uçağı tipinde olup, ana gemi görevi görmektedir. Uçağımızın görevi, içindeki MAV`ları yani A4 kâğıdı boyutundaki planör uçakları taşıyıp, güvenli bir şekilde istenilen bölgelerde ana uçaktan bırakmaktır. İtişini 2 pilli bir elektrik motoru ile sağlayıp, kanat genişliğini ise 1,8 metre olarak tasarladık. Uçağımız, yüksüz olarak 5 kilo ağırlığındadır. Kargo kapasitesi 2 kilo olup, içine 12 MAV sığabilmektedir. Seyir halindeki hızı 100 km/saattir. Hedefimiz yarışmada birinci olarak üniversitemizi en iyi şekilde temsil etmek.” ifadelerini kullandı.

İstanbul Hazarfen Havaalanı`nda yapılacak yarışmaya katılmadan önce, tasarladıkları insansız hava aracını rektörlük binası önünde görücüye çıkaran grup, destek veren sponsorlara da teşekkür plaketi takdim ettiler.  (İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir