• DOLAR 32.512
  • EURO 34.566
  • ALTIN 2491.999
  • ...
KDP: Gerekirse güç kullanırız!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanlık Konsey Başkanı Salih Delo`nun, Kerkük Valisi Necmedin Kerim`in “özerklik”le ilgili sözleri konusunda, “Eğer öyle bir girişim olursa, gerekirse güç kullanarak durdururuz” dediği dile getirdi.

Necmedin Kerim, 27 Nisan`da kamu yetkilileriyle yaptığı bir toplantıda, Irak Hükümeti`ni sert bir şekilde eleştirerek, Bağdat`ın 6 aydır para göndermediğini dile getirmişti.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) üyesi olan Kerkük Valisi, yetkileri arttırılmadığı takdirde Kerkük`te özerklik ilan edeceğini ileri sürmüştü.

Rûdaw`a konuşan KDP Başkanlık Konsey Başkanı Salih Delo, Kerkük`te Araplar ile Türkmenler`in özerklik projesini desteklediklerini belirterek, bunun nedeninin ise, vilayeti Kürdistan Bölgesi`ne bırakmamak olduğunu söyledi.

Irak Anayasa`sının 140`ncı maddesine göre Kerkük, Kürdistan Bölgesi ile Merkezi Irak Hükümeti arasındaki “tartışmalı” bölgelerden biri. İlgili madde, Kerkük`te nüfus sayımıyla referandumu içeriyor.

KYB, 2014`te yapılan Irak Parlamentosu seçimlerinde Kerkük`te 12, KDP ise 2 sandalye kazanmıştı.

Salih Delo, “Eğer KYB öyle bir işe (özerklik) kalkışırsa, KDP gerekirse güç kullanarak Kerkük`ün özerk olmasını engelleyecektir. KYB, Kerkük İl Meclisi`nde 12 üyeliğin 6`sına sahip olabilir. Özerklik meselesi ulusal bir meselidir ve kırmızı çizgidir” şeklinde konuştu.

Rûdaw`a konuşan Kerkük İl Meclisi Başkan Vekili Rebwar Talabani ise, Kerkük`ün özerk bir bölge olmasına ilişkin resmi bir kararları olmadığını ancak isim vermeden, “birilerinin bu konuyu parti içine taşıdığını” söyledi.

Talabani, “Yasal olarak İl Meclisi`nin 10 üyesi veya toplumun yüzde 10`ü böyle bir talepte bulunursa, Yüksek Seçim Komisyonu referandum için çalışmalara başlar” dedi.

Rebwar Talabani, Başkana Barzani`nin Kerkük`e yaptığı son ziyarette kentin geleceğine ilişkin olarak, “Kerkük halkının, ilin geleceğiyle ilgili vereceği karara saygı duyacağız” sözlerini hatırlattı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir