• DOLAR 32.492
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2496.438
  • ...
Kızıltepe'de Eğitimde Mus'ab Bin Umeyr modeli anlatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eğitim Bir-Sen Kızıltepe Temsilciliğinin düzenlediği “Eğitimde Mus’ap Bin Umeyr Modeli” konferansına katılan Zeynep Der Başkanı ve Araştırmacı Yazar Sabiha Ateş Alpat, ilçe halkıyla bir araya geldi.

Kızıltepe Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Konferans Salonunda saat 20.00'de düzenlenen programa Zeynep Der Başkanı ve Araştırmacı Yazar Sabiha Ateş Alpat ile eşi Halil Cengiz Alpat’ın yanı sıra AK Parti ilçe Başkanı Murat Durgan, HÜDAPAR ilçe başkan yardımcısı Şeyhmus Karaalp, İmam Hatip Liselerini Yaşatma ve Geliştirme Derneği (İHL Der)  Başkanı Adnan Kahraman, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Hadi Gökdemir, Okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve ilçe halkı katıldı.

Sunumunu Kızıltepe Eğitim Bir-Sen yönetim kurulu üyesi Mehmet Yücedağ’ın yaptığı Program Türkiye Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma dördüncüsü Ömer Faruk Medeni'nin Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Daha sonra günün anlam ve önemi hakkında kısa bir konuşma yapan Eğitim Bir-Sen Kızıltepe Temsilcisi Tarık Yılmaz, katılımcıları selamladıktan sonra eğitimcilerin sorunlarının çözümü için yaptıkları çalışmaların yanında sosyal ve kültürel alanlarda da etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Konferansa konuşan araştırmacı yazar Sabiha Ateş Alpat, eğitimde Mus’ap Bin Umeyr örneğini gündemlerine taşıyacaklarını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mus’ap kimdir? Bugün bile 1400 kusur yıl sonrasında bir öğretmen olarak önümüze koyup konuşmamıza sebep olan şey nedir? Eğer Mus’ab, Hz. Muhammed (sav) gönderilmeseydi veya gönderildiği halde çağrısına evet demeseydi diğer Araplar gibi bizim için sıradan bir insan olacaktı. Eğitimde bir yıllık başarısı yüzyıllar sonrasında konuşulan bir tevhit öğretmeni. Bu kimin metoduyla hangi yöntemle başarıyı kazanmıştır da eğitimde bize hala rehberlik ediyor. Ve bizden sonraki çağlara da rehberlik etmeye devam edecek o halde bizim öncelikle Mus’ab'ı Mus’ap yapan özelliklerin üzerinde durmamız gerekiyor.” diye belirtti.

Konuşmasının devamında eğitimcilere uyarılarda bulunan Alpat, eğitilen insanlara öncelikle Kelime-i Tevhidin anlamını ve önemini kavrayıp aktarmaları gerektiğinin altını çizdi. Alpat, “Özellikle şu bir gerçektir ki Mus’ab'ı Mus’ab yapan ilk nokta onun tercihini bilinçli bir şekilde imandan yana yapmasıdır. Bütün problemlerimizin altında iman bilincimizin zayıflığı yatıyor. Eğitim sistemi olsun. Kişisel diyaloglarımız olsun. Sosyal sorunlarımız olsun. Müslüman bir toplumu baz alarak ifade ediyorum. Ya İman zayıflığı ya da iman yokluğu yatıyor. Mus’ab'ı Mus’ab yapan tercih ettiği kimliktir. Onu Mus’ab kılan şey Hz. Muhammed (sav) ile karşılaşıp "Allah'tan başka ilah yoktur" iman etmesidir. İşte bütün püf nokta burada, Biz Müslüman olarak Müslüman bir toplumda yetiştiğimiz halde kendi adıma söyleyeyim ki 20 yaşlarına kadar Kelime-i Tevhidin ne anlama geldiği bilmeden kendimi Müslüman sayarak yaşadım. Musap da 20 yaşlarında Müslüman olduğunda ona değer veren şey Kelime-i Tevhidin manasında saklıydı. Kur’an'ın en önemli kavramı olan ilah kavramını iyi bilmemiz gerekiyor. Eğittiğimiz insanlara öncelikle bu Kelime-i Tevhidin anlamını aktarmamız, önemini kavramamız, içerdiği mana mefhumu anlamamız gerekiyor. Bu kelime insana bir kimlik, bir şahsiyet, bir dünya bakışı, bir hayat sistemi, bir kültür, bir edebiyat algısı, sosyal hayat ve bir sorumluluk sunar.” şeklinde konuştu.

Mus’ab'ın eğitim modelinde her şeyden önce salih evlatlar, salih kullar ve salih talebeler yetiştirileceğini belirten Alpat, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Onlar dünyanın ıslahı konusunda aktif bir rol oynayacaklardı. Eğer Mus’ap modeliyle okuyabilmiş olsaydık. Dolayısıyla siyaseti İkra ile okuyacaklardı. Ekonomiyi İkra ile okuyup haksız kazancın önüne geçeceklerdi. Siyaseti İkra ile okuyup zulümden uzak duracaktılar. Hukuku İkra ile okuyarak kesinlikle mahkemelerde haksızlık zulüm yapmayacaklardı. Ama bu kişisel bir çabayla olacak bir şey değil bir sistem işidir. Beşeri ideolojiler bizi ifsat ettiler. Allah'u Teala Kur’an-ı Kerim’de diyor ki, 'Onlar başa geldiklerinde ekini ve nesli yok edip fesada uğratırlar.' Bugün gerçekten ekinlerimizde hal kalmadı. Neslimizde hakeza çok özür dileyerek söylüyorum. Eşcinseller açıktan milletvekili adayı olabildi. Salih neslin sonucu bu mudur? Değerli kardeşler biz nerede hata yaptık diye düşünmeyelim mi? amma bu bir sistem işi bu sistemi de değiştirecek olan Mus’ap’lardır."

Alpat'ın konuşmasının ardından sahneye çıkan Özcan Yıldız Adadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Muhammed Nur’un seslendirdiği ilahilerle program sona erdi.  (Mehmet Aslan - İLKHA)

















Bu haberler de ilginizi çekebilir