• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Dün Geceden Beri Yemen`deki Gelişmeler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL  - Cibuti'yi ziyaret eden Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry, Cibutili mevkidaşı Mahmud Ali Yusuf ile bir araya geldi.
 
Görüşmenin ardından yaptığı basın açıklamasında Kerry, Yemen'deki krizden Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) sorumlu olduğunu belirterek, "Yemen'de krizi çıkaran Husilerdir. Husilerin, BMGK kararlarına bağlı kalması gerek" dedi.
 
Yemen'deki kötüleşen durumdan duyduğu endişeyi dile getiren Kerry, ABD'nin,Yemen'deki çatışmalardan zarar görenlere acil yardım ulaştıracağını belirtti.
 
Kerry ABD'nin, Yemen'deki krize çözüm bulmak konusunda ısrarcı olduğunu söyleyerek, bu konuda ülkesi ile Suudi Arabistan arasında işbirliği ve koordinasyon bulunduğunu son olarak Suudi Arabistanlı mevkidaşı Adil el-Cubeyr ile telefon görüşmesi yaparak Yemen'deki gelişmeleri konuştuğunu kaydetti.
 
15'inci Körfez İşbirliği Konseyi İstişare Toplantısı
 
Suudi Arabistan'da düzenlenen 15'inci Körfez İşbirliği Konseyi İstişare Toplantısı'nda, uluslararası toplumdan Suriye, Yemen, Mısır, Irak, Libya ve Lübnan'daki sorunların çözümü için gereken adımları atması çağrısı yapıldı. 
 
Başkent Riyad'da düzenlenen toplantının ardından yayımlanan ortak bildiride, "Yemen'deki meşru hükümete destek verilmesi" başlıklı bir bölüm de yer aldı. Bildiride, uluslararası toplumdan Yemen'de kapsamlı siyasi sürecin gerçekleşmesi ve barışın sağlanması için meşru hükümete destek verilmesi istendi. 
 
İran Dış İşleri'nin açıklaması
 
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan koalisyonun Yemen`e yönelik saldırılarını "bağışlanamaz" olarak tanımladı ve "Yemen kuşatması Arap halklarının hafızalarından silinmeyecek" dedi.
 
Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleşen haftalık basın toplantısında gündeme ilişkin soruları cevaplayan Afham, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen`e yönelik başlattıkları saldırıların üzerinden 40 gün geçtiğini hatırlatarak, "Birçok sivil insanın ölümüne ve yaralanmasına şahit olduk. Aynı şekilde bu ülkenin altyapısı da yok olmanın eşiğinde. Yemen halkı Suudi Arabistan`ın saldırıları yüzünden ilaç, gıda, su ve diğer hayati konularda çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmış durumda” diye konuştu.
 
İsviçre'den yaptırım
 
İsviçre, Yemen krizindeki rolleri nedeniyle Yemen'in eski cumhurbaşkanının oğlu ile Husi liderlerinden bir kişiyi yaptırım listesine ekledi.
 
İsviçre medyasında yer alan habere göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in oğlu Ahmed Ali Salih ile Husi liderlerinden Abdulmelik el-Husi'ye silah temini, satışı ve transferini yasaklanmasının ardından İsviçre de bu iki ismi yaptırım listesine ekledi. 
 
Husilere yönelik salırılar
 
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon uçaklarının Yemen'in Zamar kentinde polis okulunu hedef aldığı saldırıda 9 kişinin hayatını kaybettiği, 11 kişinin de yaralandığı belirtildi.
 
Yemen'deki Husi Ensarullah hareketine ait El-Mesire televizyonunda yer alan habere göre koalisyon uçakları, Zamar'da polis okuluna hava saldırısı düzenledi, olayda polis okulu çevresinde bulunan binalar zarar görürken 9 kişi hayatını kaybetti, 3'ü çocuk 11 kişi yaralandı.
 
Yemen'in kuzeyindeki Sa'da ilinde Husilerin kontrolündeki yerlere hava saldırısı düzenlendiği bildirildi.
 
Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, koalisyon güçleri Sa'da kentinde Husilerin kontrolündeki kültür merkezi, et-Tevhid kız okulu ve 22 Mayıs Polis Merkezi'ne hava saldırıları düzenledi.
 
Husilerin aylardan beri, söz konusu yerleri kendilerine askeri merkezler olarak kullandığını belirten görgü tanıkları, koalisyon güçlerinin saldırılarında ölen ya da yaralanan olup olmadığı konusunda bilgi vermedi.
 
Husilerin, Aden vilayetinde stratejik öneme sahip Tevahi bölgesini ele geçirdiği öne sürüldü
 
Yemen'de Husi Ensarullah hareketinin, Aden vilayetinde stratejik öneme sahip et-Tevahi bölgesini ele geçirdiği iddia edildi.
 
Husi Ensarullah Hareketi sözcüsü Muhammed Abdusselam, sosyal paylaşım sitesi Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Direniş Komiteleri'nin kontrolündeki Tevahi bölgesini ele geçirdiklerini belirterek, "Güçlerimiz, onurlu güneylilerden aldıkları destekler sonucu Aden'in Tevahi bölgesini El-Kaide ve yandaşlarından geri aldı" ifadesini kullandı.
 
Açıklamada, Suudi Arabistan'ın yoğun hava saldırılarına rağmen Tevahi'de kontrolün sağlandığı dile getirildi.
 
Halk Direniş Komiteleri, daha önce "Yemen'in güney kesiminde yer alan Aden vilayetinin Husilerin eline geçmesini engellemek ve farklı bölgelerdeki sivillere karşı uygulanan toplu soykırımların durdurulması için kara harekatının başlaması gerekiyor" açıklamasını yapmıştı.
 
Yemen'in çeşitli kentleri, Husiler ile Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi destekçileri arasında çatışmalara sahne oluyor.
 
Ülkedeki Husilerin ilerleyişini durdurmak için Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adlı hava harekatı başlatmıştı. Yemen'de Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiği açıklanmış ve Yemen halkı için artık "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığı bildirilmişti.
 
AA
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir