• DOLAR 32.561
  • EURO 34.945
  • ALTIN 2431.638
  • ...
Yemen`de Son 24 Saat İçindeki Gelişmeler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üye ülkelerinin "15'inci KİK İstişare Toplantısı" Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da başladı.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz toplantının açılış konuşmasında, "Halkımızın ve ülkelerimizin kazanımlarını korumak, mezhepçilik tohumları ekerek, güvenlik ve istikrarı sarsıp kendi nüfuzunu genişletmeye odaklanan dış güçlerle mücadele etmek için iki kat fazla çaba sarf etmeliyiz" dedi.

Selman, Yemen'de Ensarullah Hareketi'ne (Husiler) yönelik saldırıların ardından başlattıkları "Umuda Dönüş" operasyonunun, Yemen'deki tarafları ulusal diyalog görüşmelerine götürmesini arzu ettiklerini belirtti.

Kral Selman, zirveyi coğrafyanın zor zamanlardan geçtiği bir süreçte düzenlediklerine dikkati çekti.

Diyalog umutları

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, Yemenli "siyasi güçleri", krizin aşılması için Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da diyalog görüşmelerine çağırdığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından ismini vermek istemeyen bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Hadi, Yemen krizinin çözümü için tüm siyasi güçleri, 17 Mayıs'ta Riyad'da diyalog görüşmelerine çağırdı" dedi.

Yetkili, Husi Ensarullah hareketi ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı grupların Hadi'nin davet ettiği siyasi gruplar arasında yer alıp almadığına dair bilgi vermedi.

Husi Ensarullah Hareketi liderlerinden Muhammed el-Buhayti, Yemen Cumhurbaşkanı Hadi'nin, Yemenli "siyasi güçleri", krizin aşılması için 17 Mayıs'ta Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da diyalog görüşmelerine çağırmasına ilişkin, "Biz saldırılar başlamadan önce Sana'da siyasi taraflar arasında devam eden diyaloğun saldırılarla birlikte bittiği yere dönmek istiyoruz. Riyad'daki ya da başka bir yerdeki diyaloglar bizi ilgilendirmiyor" ifadelerini kullandı.

Koalisyon saldırıları ve çatışmalar sürüyor

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Yemen'in güneyindeki Aden kentinde Husilere ait bir alana hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, koalisyon güçleri Aden kentinin Dar Sad bölgesindeki el-Feyruz hastanesi yakınlarında halk direniş güçleri ile Husiler arasında çıkan şiddetli çatışmaların ardından halk direniş güçleri bölgeden çekilmek zorunda kaldı.

Öte yandan Islah Partisi'nin Hacca ilindeki bürosu önünde düzenlenen intihar saldırısı sonucu 5 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Marib'e bağlı Cebel Salb bölgesinde, Ensarullah Hareketi (Husiler) militanları ile Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı "Halk Direniş Komiteleri" arasında çıkan çatışmada 3 militan öldü, 2'si gözaltına alındı.

Aden iline bağlı stratejik öneme sahip et-Tevahi ilçesinde ilk kez şiddetli çatışmaların yaşandığı belirtildi.

AA muhabirine konuşan görgü tanıkları, silahlı Husi militanların deniz yoluyla et-Tevahi'ye "sızmaya çalışması" üzerine çatışma çıktığını söyledi.

Çatışmaların, devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı güçler ve Husiler ile Güney Direnişi savaşçıları ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'ye bağlı güçler arasında yaşandığını ifade eden tanıklar, çatışmaların şiddetlenmesi üzerine sivillerin teknelerle bölgeyi terk etmeye çalıştığını aktardı.

Sivil kayıplar artıyor

Birleşmiş Milletler (BM), Yemen'de 26 Nisan-3 Mayıs tarihleri arasında 646 sivilin öldüğünü, bin 300'den fazla kişinin de yaralandığını bildirdi.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, Yemen'deki çatışmalarda 26 Nisan-3 Mayıs tarihleri arasında 50'si kadın, 131'i çocuk 646 sivilin öldüğünü, bin 364 kişinin ise yaralandığını söyledi.

Yemen'de yaklaşık 3 milyon engellinin ve ailelerinin de çatışmalardan ciddi şekilde etkilendiğine dikkati çeken Shamdasani, ülkede toplu taşımanın yakıt sıkıntısı nedeniyle durma noktasına geldiğini ve yine yakıt fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı bu insanların kendi imkanları ile kaçıp daha güvenli yerlere gidemediklerini ifade etti.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir