• DOLAR 32.333
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2282.641
  • ...
`Gözler önemli hastalıkların habercisidir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Göz içindeki damarların basınçtan dolayı uğradığı şekil değişiklikleriyle insanda yaşanan hastalıkların belirlenebildiğini belirten uzmanlar, erken teşhisin önemine dikkat çektiler.

Göz muayenesinin sadece göz sağlığını korumakla kalmayacağını belirten Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, erken teşhisin hayat kurtardığını belirterek önemli açıklamalarda bulundu.

Gözlerin vücut sağlığının sigortası olduğunu ifade eden Doğan, “Pek çok hastalık, gözlerden teşhis edilebilir ve bu sayede erken tedaviye başlanabilir. O nedenle; hiç şikâyetiniz olmasa bile düzenli göz muayenesi olmak, hastalıkların erken teşhisini ve beraberinde tedavide başarı şansını yükseltir, hatta ölümcül hastalıklarda hayat kurtarabilir.” dedi.

“En fazla beş dakikalık muayene ile hayatınızı kurtarın”

Çoğu insanın sağlık sorunları katlanılamaz hale gelince doktora başvurduğunu söyleyen Doğan, “Oysa diyabetten hipertansiyona, kalp rahatsızlıklarından beyin tümörüne, migrenden tiroide, sinüzitten sinirler üzerinde oluşan hastalıklara kadar birçok rahatsızlık gözlerdeki belirtiler ile teşhis edilebilir. Bu hastalıkların teşhisinde geç kalınması; hastalığın ilerlemesine ve gözlerde çeşitli tahribatlara yol açarak görmede azalmaya hatta kalıcı görme kaybına neden olabilir. En fazla beş dakikanızı alacak rutin bir göz muayenesi sadece göz sağlığınızı korumakla kalmaz, hayatınızı da kurtarabilir.” diye konuştu.

Profesör Doğan gözlerden teşhis edilebilen hastalıklar hakkında da şunları söyledi:

“Diyabet ve hipertansiyon sizi kör edebilir”

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, gözlerde önemli ve kalıcı hasara neden olabiliyor. Uzman göz doktoru, göz dibi muayenesi ile hastasına diyabet teşhisi koyabiliyor ve tedaviye yönlendirebiliyor.  Çift ve tek görme de diyabet ve hipertansiyona işaret eden belirtiler. Bu hastalıklara bağlı olarak meydana gelen küçük damar tıkanmaları, çift görmeye neden olabiliyor. Kişi, iki gözü açıkken çift, tek gözü kapalıyken tek görüyorsa; hipertansiyon veya diyabet olma olasılığı artıyor. Tiroid hastalıkları da çift görmeye ve gözün ileri doğru itilmesine neden olan önemli hastalıklardan biri.

“Auralı migren ataklarına dikkat”

Auralı migren, geçici görme bozuklukları, cisimlerin etrafında kırılmalar, gözde ışık saçılmaları, yansımalar, kırık ve dalgalı görmeler, görme alanında kayıplar, görme alanındaki kör noktanın büyümesi ve hareketlenmesi gibi belirtilerle kendini gösterir. Geçici görme kaybına neden olan bu hastalık, ataklarla seyreder. Ender durumlarda retina tabakasında hasara neden olarak, kalıcı görme kaybına neden olabilir. Bu nedenle belirtiler hafife alınmamalı, mutlaka göz doktoruna başvurulmalıdır.

“Kanserin habercisi olabilecek beyin ve göz tümörü, henüz belirti yokken dahi göz doktorunca teşhis edilebilir”

 Beyin ve göz tümörleri, göz bebeğinde şekil bozukluklarına, göz kapağında düşmelere, aniden oluşan ağrılı görme kaybına, göz ve çevresinde ağrıya neden olabilir. Kanserin habercisi olabilecek beyin tümörü, hastada henüz bu şikâyetlerin hiçbiri yokken dahi göz doktoru tarafından teşhis edilebilir. Ölümcül olabilecek hastalıklarda erken teşhis hayati önem taşır.

“Uykudayken göz kapaklarınız kapanmıyor mu?”

Myastenia Gravis adı olarak bilinen ağır kas zaafı da ilk belirtilerini göz ve göz kapakları üzerinde gösterir.  Kasların tutulumuyla birlikte göz kapaklarında oluşan düşüklük çift görmeye neden olabilir. Özellikle akşam saatlerine doğru kas zafiyetinin artış göstermesiyle birlikte göz kapaklarındaki düşüklük giderek artar. Yüz kasları da zayıf olduğundan uykuda göz kapakları kapanmayabilir.

“Gözlerde sarı renk, karaciğer rahatsızlığının veya kolestrol yüksekliğinin belirtisi olabilir”

Karaciğer hastalarında da ilk belirtiler gözde ortaya çıkar. Gözün dış tarafındaki şeffaf kısmında ancak göz doktorunun anlayabileceği sarı bir halka ve birikimler oluşur. Hatta kimi zaman kolesterolü yüksek olan kişilerin göz kapaklarında oluşan sarı birikimler de dışarıdan da görülecek duruma gelir. Gözün üst ve alt kapağında sarı plakalar, hatta çıkıntılar oluşabilir.

“Gözlerinizin sabahları şiş olması gizli kalp hastalığının habercisi olabilir”

Kalp hastalığının ilk belirtisi gözlerdeki sabah şişkinliği olabilir. Uykudayken baş kalp hizasına gelir ve ödem en fazla göz kapaklarında birikir. Bu tip hastalıklarda kişi sabahları gözleri şiş olarak uyanır. Gün yarılandığında gözlerdeki şişlikler azalır, ancak bu tip şikâyetler kişide gizli kalp hastalığının habercisi olabilir.  (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri