• DOLAR 32.331
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2295.316
  • ...
Mardin`deki trafik kazalarında 22 kişi yaşamını yitirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin Valiliği Karayolu Trafik Haftası Tertip Komitesi, Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi`nde düzenlendiği programla Karayolu Trafik Haftası etkinliklerinin startını verdi. Programa Mardin Vali Vekili Ali Güldoğan, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, İl Emniyet Müdürü Lütfullah Uğur Pekcan, Mardin İl Jandarma Komutanı Alaattin Karsavuran, daire amirleri ve öğrenciler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Mardin Vali Vekili Ali Güldoğan, trafik sorununun araç sayısının artmasıyla birlikte toplumların ortak problemine dönüştüğünü kaydetti. Güldoğan, “Bu sorunu çözmek için gerek merkezi hükümetlerce gerekse de yerel yönetimlerce birçok tedbir alınmakla birlikte maalesef sadece ülkemizin değil dünyanın da insanlığında ortak problemi olarak karşımızda duruyor.” dedi.

“31 yılda 150 bin kişi hayatını kaybetti”

Daha sonra kürsüye çıkan İl Emniyet Müdürü Lütfullah Uğur Pekcan, toplumun her kesimini etkileyen trafik kazalarında birçok vatandaşın hayatını yitirdiğini ve milyarlarca liralık milli servetin heba olduğuna dikkat çekti. “Ülkemizde trafik sorunu öncelikli olarak çözülmesi gereken konuların başında gelmektedir.” diyen Pekcan, “1984 yılından bu yana ülkemizde trafik kazaları nedeniyle yaklaşık olarak 150 bin kişi hayatını kaybetmiştir. Terörünün başladığı 1970`li yıllardan itibaren bir kıyaslama yaptığımızda, trafik kazasından ölenlerin sayısının, terör nedeniyle yaşamını yitirenlerin üç katı olduğunu görüyoruz. Yine bu kazalar nedeniyle meydana gelen sosyo-ekonomik kayıp yaklaşık 20 milyar TL civarındadır.” dedi.

“Bir yılda 22 kişi hayatını kaybetti, bin 360 kişi yaralandı”

Pekcan sözlerini şöyle sürdürdü; “Ülkemizde; 24 milyonun üzerinde sürücü, 18 milyonun üzerinde kayıtlı araç bulunmaktadır. Her yıl ortalama 1 milyon civarında yeni sürücü ile yine 1 milyon civarında yeni araç trafiğe çıkmaktadır. Ülkemizde 2014 yılı sonu itibariyle 18.828.721 motorlu araç bulunmaktadır. Bu artışlara paralel olarak başta ulaşım altyapısı olmak üzere, eğitim, denetim ve sağlık imkânlarının da arttırılması gerekmektedir. Araç, sürücü ve ulaşım talebindeki artışa rağmen, son yıllarda ölüm oranında yüzde 23 azalma sağlanmıştır. Diğer bir ifadeyle yılda 10 bin civarında vatandaşımız hayatını kaybetmekte iken, yaşanan gelişmeler ve uygulanan projelerle bu sayı, 8 bin civarına düşürülmüştür. Trafik kazalarından dolayı 2014 yılında ilimiz genelinde; 776 trafik kazası meydana gelmiş, bu kazalarda 22 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, bin 360 kişi de yaralanmıştır.”

Program ödüllerin verilmesinin ardından sona erdi. (M. Salih Keskin – İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir