• DOLAR 32.521
  • EURO 34.614
  • ALTIN 2497.415
  • ...
İHH`dan Nepal`e insani yardım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son yılların yaşanan en büyük deprem felaketlerinden biri olan Nepal depreminde İHH acil yardım ekibi enkaz altında arama-kurtarma faaliyetlerini sürdürürken gıda barınma, hijyen ve sağlık yardımlarına da hız verdi.

Nepal'de cumartesi günü meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 7 bini aşarken bazı köylerin tamamıyla haritadan silindiği de gelen bilgiler arasında.

Yaklaşık 8 milyon insanın etkilendiği deprem nedeniyle elektrik ve su altyapısı çöken kentlerde insanlar sağlık sorunları yaşarken, yaklaşık 4 milyon insan ise gıda yardımına ihtiyaç duyuyor.

Yardımların dağıtılmasında yaşanan gecikmeler ve hastalıkların yayılması endişesi nedeniyle binlerce Nepalli başkent Katmandu'dan depremden daha az etkilenen bölgelere göç ediyor.

Depremin ardından bölgeye giden arama-kurtarma ve insani yardım ekiplerinin çalışmaları ise devam ediyor.

Depremden sonra bölgeye giden ekiplerden İHH İnsani Yardım Vakfı ekibi,  arama-kurtarma timleri ve gıda yardımlarını ihtiyaç duyulan bölgelere sevk ediyor.

Kimsenin gitmediği bölgelere yardım

Depremin yaşandığı Katmandu yakınlarındaki Bhaktapur'da depremzedelere gıda yardımında bulunan ekipler başkent Katmandu merkezinde 5 bin, Lalitpur bölgesinde de 3 bin kişiye yiyecek dağıttı. Depremin en şiddetli yaşandığı ve şimdiye kadar yardım gitmeyen köylerden biri olan Gorka`nın Deragaun köyüne de ise 4 bin kişiye gıda, hijyen malzemesi ve branda ulaştırıldı.

İHH Acil Yardım Koordinatörü Erhan Çelik, genel olarak bölgede gıda, barınma ve hijyen malzemelerinin tümüne ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

Bölgede yerel imkânların son derece kısıtlı olduğunu ifaden eden Çelik, "Devletin arama kurtarma faaliyetlerini yürütemediğini gördük. Askeriyenin dışında olaya müdahale eden kimse yok. Askeriye de yalın bir şekilde müdahale ediyor, profesyonel bir ekibe sahip değil. Ekibimizle bu ihtiyacı karşılamak için var gücümüzle çalışıyoruz.” dedi.

AID doktorları yaraları sarıyor

Öte yandan Uluslararası Doktorlar Birliği'ne (AİD) bağlı Türkiyeli doktorlar da, UNESCO'nun tarih mirası olarak kabul ettiği tapınakları ile ünlü Durbar Meydanında Nepal'in ilk sahra hastanesini açtı. Yıkılan Bakhtapur Hastanesinin bahçesine kurulan iki ayrı hastanede günlük 800 hastaya sağlık hizmeti veriliyor.  (İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir