• DOLAR 32.513
  • EURO 34.951
  • ALTIN 2438.846
  • ...
Gaziantep'te ekmekte kalite ve çeşitliliğin arttırılması toplantısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Ticaret Borsası  (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu nun başkanlık ettiği toplantıya, Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Profesör Dr. Mustafa Bayram, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Erhan Özmen, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Nihat Şahin, Şahinbey Belediyesi Ruhsat ve Zabıta Müdürü Hüseyin Güneş,  Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Sevimli, Simitçiler ve Yufkacılar Odası Başkanı Abdullah Sarı, GTB Meclis Üyesi Recep Aydın Güler ve çeşitli kurumlardan temsilciler katıldı.

GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı Bayram’ın, hazırladığı sunumla başlayan toplantıda, kaliteli ekmek üretiminde farklı ülkelerin uyguladığı metotlar, ekmek üreticilerinin önerileri ve kaliteli ekmek arayışında izlenecek yol haritasının belirlenmesi gibi konular ele alındı.

Toplantıda konuşan GTB Yönetim Kurulu Başkanı  Tiryakioğlu, Gaziantep’te kaliteli ekmek üretimi  ve çeşitliliğinin arttırılması için üretici, denetçi ve paydaş kurumların ortak hareket etmesi gerektiğini savunarak, bu şekilde ekmekte hem kalite ve standardın yakalanacağını hem de fırıncıların da daha iyi kazançlar elde edebileceğini ifade etti.

Kentte yaklaşık bin 200 dolayında pide ve lahmacun fırının bulunduğunu vurgulayan Tiryakioğlu,” Ekmeğe belli bir standart gelmesini istiyoruz. Şehrimizde üretilen tırnaklı pide ekmeğinin coğrafi işareti alınarak hazırlanışı belli bir şekle kavuşturulabilir. Dünyanın birçok ülkesinde ekmek üretimi tescille güvence altına alınmış durumda. Francala ekmek ise tüm Türkiye’de üretimi yapılan genel bir ekmek türü. Bununla ilgili olarak çevre illerdeki francala ekmeklerle bizde üretilen ekmeği kıyaslayarak farklılıkları ortaya koyabiliriz. ”dedi.

Amaçlarının ekmek üreticilerini zan altında bırakmak olmadığını belirten Tiryakioğlu, “Tek gayemiz insan ve toplum sağlığı açısından büyük önem taşıyan ekmeğin var olan kalitesinin daha da arttırılarak belli standartlara ulaşmasını sağlamak.” şeklinde konuştu.

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Erhan Özmen ise konuşmasında, francala ve pide ekmeğin birbirinden ayrı tutularak çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

Özmen, pidede tüm üreticilerin üzerinde mutabık kalabileceği geleneksel bir hazırlanış modelinin belirlenebileceğini ifade ederek, “Francala üretiminde ise zaten ülke genelinde uygulanan bir standart var. Bunlara uyulduğu takdirde amacımıza ulaşacağımıza inanıyorum.”dedi.

Toplantıda söz alan Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Sevimli ve Simitçiler ve Yufkacılar Odası Başkanı Abdullah Sarı ise üretici esnafın yaşadığı sıkıntıları dile getirdiler.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir