• DOLAR 32.383
  • EURO 35.112
  • ALTIN 2326.35
  • ...
Eğlence merkezi için camii yıktılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya`nın kuzeyindeki Novy Urengoy şehrinde 10 yıldır devam eden anlaşmazlık sebebiyle 1994 yılında kurulan cami yıkıldı.

Novy Urengoy`daki Nur-i İslam Camii hakkında 10 sene önce yerine okul, hayvan barınağı ve eğlence merkezi yapılacağı gerekçesiyle yıkım kararı alındı.

Bölgedeki Müslümanlar, kararın iptali için 10 sene mücadele etti ancak başarılı olmadı. Önceki gün belediye yetkilileri bölgeye iş makineleri ile gelerek camiyi yerle bir etti.

Cami cemaati, 10 yıldır Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı, Urallar Federal Bölge yönetimi ve valiliğe defalarca müracaat etmelerine rağmen bir sonuç alamadıklarını belirtti.

Haklarını savunmaya çalışan cami cemaatine karşı Rus medyasında yalan ve kışkırtıcı haberler yayınlandı. Savcılık, bu asılsız sebeplere dayanarak camiyi yöneten Novıy Urengoy din cemiyetine karşı dava açtı, ancak Rusya Federasyonu Yüksek Mahkemesi din cemiyetini haklı buldu.

İstediği sonucu elde edemeyen Novıy Urengoy'un Rus yönetimi, din cemiyetine üye olan ve sponsorluk yapan iş adamlarına karşı dava açarak bazılarını hapishaneye attı. Cami cemaati, kolluk kuvvetleri tarafından aşağılandı ve korkutuldu. Cami imamı İsomirdin Akbarov vahşice öldürülü, din cemiyeti başkanı Hamza Dmitriy Çernomorçenko ise baskı sonucu ülkeden kaçmak zorunda kaldı.

Bu arada Rus güvenlik güçleri defalarca caminin cemaatine yönelik saldırılarda bulundu. Nur-i İslam Camii`nin bin 500 kişilik bir cemaati vardı ve Rusya kuzey bölgesinin İslami merkezi sayılıyordu.

Rusya`nın tanınmış yazar ve aydınlarından Maksim Şevchenko Rusya güvenlik güçlerine bir mektup yazarak caminin yıkılmasını protesto etti ve bunun bir terör eylemi olduğunu söyledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir