• DOLAR 32.331
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2295.316
  • ...
`Saman nezlesi olanlarda astım riski yüksek`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bahar aylarında yaşanan şikâyetlerin astım hastalarında artış gösterdiğini ifade eden uzmanlar, vücudun alerjik tepkimelerini en aza indirmek ve baharı konforlu bir şekilde geçirmek ise astım hastalarının dikkatli olması gerektiğini belirtiyorlar.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Baykal Ertürk, ‘5 Mayıs Dünya Astım Günü` öncesinde, astım hastalarına bazı önerilerde bulundu.

“Astım hastalarının şikâyetleri baharda artıyor”

Baharın gelmesiyle birlikte polenlerde büyük bir artış olduğunu belirten Ertürk, “Bu polenler, atmosfere yayılarak insanların ağzına, burnuna, gözlerine ve hatta ciğerlerine kadar ulaşır. Özellikle rüzgârlı havalarda polenler havaya daha çok dağıldığı için şikâyetler artar. Vücudumuzda alerjik tepkimelere neden olan bu maddelere alerjen, gelişen duruma da “bahar alerjisi” denilmektedir. Halk arasında saman nezlesi olarak bilinen bu alerjik nezle, her üç kişiden birinde görülmektedir.” Dedi.

“Öksürük, astım hastalarında kronik hale gelebilir”

Öksürük rahatsızlığının en önemli nedeninin astım hastalığı olduğunu vurgulayan Ertürk, “İnatçı öksürüğün en sık nedenlerinden biri de astım hastalığıdır. Astım hastalığı normalde hırıltı, göğüste sıkışma, nefes darlığı ve öksürük ile kendini gösterir. Ama astım hastalarının bir kısmında tek bulgu geçmeyen uzun süreli öksürük de olabilir.” dedi.

“Saman nezlesi olanlarda astım görülme riski yüksek”

“Polen başta olmak üzere küf, toz, hayvan tüyü gibi alerjenlere karşı astım hastalarının kişisel önlem alması gerekmektedir” ifadelerini kullanan Ertürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Alerjenler burun ve göz gibi bazı organlarda çeşitli reaksiyonlara neden olur. Bu reaksiyonlardan biri de histamindir. Histamin, vücuttaki sıvıların damarlardan dokulara doğru sızmasına sebep olur. Bu da vücudun kaşınmasına, gözlerin yaşarmasına, kızarıklıklara, burunda tıkanıklığa ve akıntıya, akciğerde iltihap artışına, öksürüğe, hırıltıya neden olur. Özellikle histamin salgılanması ile birlikte alerjik rinit belirtileri başlar. En sıklıkla görülen alerjik hastalıklar, solunum yolunda olur. Bunlardan saman nezlesi ve astım birlikte görülebileceği gibi ayrı ayrı birer hastalık olarak da karşımıza çıkabilir. Saman nezlesi olan hastaların büyük bir çoğunluğunda astım gelişebileceği unutulmamalıdır.”

Doktor Ertürk, polen alerjisinden kurtulmanın yollarını ise şu şekilde açıkladı:

- Sabahın ilk saatleri ve akşama doğru polenlerin en fazla uçuştuğu saatlerdir. Bu yüzden polenlere duyarlı kişilerin ellerinden geldiğince açık havaya çıkmaması önerilir. Eğer belirtilen zamanlarda dışarı çıkmanız gerekiyorsa ağız ve burnunuzu maske ile örtünüz.

- Çocuklar sokaktan geldiklerinde giysilerini değiştiriniz.

- Her akşam saçınızı yıkayıp ve duş alınız.

- Araba kullanırken camlarınızı kapalı tutmaya özen gösteriniz.

- Arabada hava değişimini sağlamak için klimayı çalıştırınız.

- Evdeyken camlarınızı açık bırakmayınız.

- Polen zamanı açık havada egzersiz ve spordan kaçınınız.

- Evinizde ve ofisinizde klima varsa filtresini sık sık değiştiriniz.

- Tatil için deniz kenarını tercih ediniz.

- Dışarıda gözlük kullanınız ve gözlüğünüzü sık sık suyla iyice yıkayınız.

- Bir doktora danışarak, polen mevsimi saman nezlesi, astım ve oluşabilecek diğer hastalıklar hakkında bilgi alınız.

- Çim biçmekten kaçınınız, zorundaysanız maske kullanınız. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir