• DOLAR 32.596
  • EURO 34.859
  • ALTIN 2494.934
  • ...
Siyer Sınavı Tüm Türkiye`de Yapılmaya Başlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / TARİHTE BUGÜN /  14 NİSAN

GÜNÜN AYETİ
“Kitapta İbrahim'i de an! Çünkü o, sıddık bir peygamber idi.” (Meryem suresi 41. ayetin meali)

GÜNÜN HADİSİ
"Sana şüphe veren şeyi terk et! Emin olduğun şeye ulaşıncaya kadar git! Zira sıdk, kalbin itminanıdır, yalan şüphedir." (Tirmizî, Nesâî)

GÜNÜN SÖZÜ
'Dört haslet vardır ki bunlar kimde bulunursa o kâr etmiştir: Sıdk, Hayâ, Güzel Ahlak, Şükür (İbni Abbas)

1909: Adana`da ermeni olayları vuku buldu. Yaklaşık 30 bin Türk ve Ermeni öldü.

1909 yılında İstanbul'daki "31 Mart Olayı"nın akabinde, devletin geçici olarak hükümetsiz kalması Ermenilere aradıkları fırsatı vermişti. Adana'da Ermeni Piskoposu Muşeg'in teşvikleri ile 14 Nisan 1909 tarihinde meydana gelen Ermeni isyanı, Avrupa devletlerinin dikkatlerini çekerek müdahalelerini sağlamak ve Adana, Maraş, Mersin ve İskenderun'da Hınçaklar'ın da yardımları ile bir Ermeni Devleti kurmak amacı ile yapılmıştır. 13 gün süren Adana olaylarında 30 bine yakın Türk ve Ermeni ölmüştü. Adana bölgesi hem Akdeniz kıyılarına hem de Suriye ve Irak cephelerine çok yakın olduğundan Batılılar bu bölgedeki Ermenilerin çok işler yapabileceklerine inanıyordu. Sürekli silahlandırılan Ermeniler, işe Batılılara casusluk yaparak başlamışlardı.

1912: Bir Alman şirketine 1910'da ısmarlanan Galata Köprüsü hizmete girdi. Köprüden geçiş 1930'a kadar paralı olarak sağlandı. 'Müruriye' denilen geçiş parasını, önlük giyen tahsildarlar topluyordu.

1919: İngiliz askerleri Hindistan Amritsar'da 379 silahsız göstericiyi öldürdü. 1919 yılında İngilizlerin, sömürgeleri altındaki Hintlilere karşı yürüttükleri sistematik katliamlardan biridir bu katliam.
13 Nisan 1919 tarihinde Hindistan, Pencap'taki Amritsar şehrinde beş İngiliz vatandaşı, isyanlara tedbir olarak hazırlanan tasarıyı protesto eden Hintliler tarafından öldürüldükten bir sonraki gün, 14 Nisan'da tahminen 10.000'den fazla Hintli, tasarıyı tekrar protesto etmek amacıyla Amritsar'da toplandı. Dağılmayı reddeden Hintlilere, İngiliz Tuğgeneral tarafından verilen bir emirle Gurkha birlikleri tarafından ateş açıldı. Resmi rakamlara göre 379 Hintli öldürüldü ve yaklaşık 1200 Hintli yaralandı. Bu katliamdan sonra Tuğgeneral sıkıyönetim ilan etti ve kendi emrettiği katliamın "sorumlularının bulunmasını" istedi. Birkaç "sözde sorumlu" kamçılandı ve olay kapatıldı. Tuğgeneral'in faaliyetleri İngiliz Avam Kamarasında ifşa edilse de, Lordlar Kamarasında destek buldu.

1938: Mahmud Esad Coşan doğdu.

1959: 102 üniversite öğrencisi, Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grubu'na çektikleri telgraflarda "İstanbul'da yüksek tahsilde bulunan Kürt gençleri" imzasını kullandılar. Bunun üzerine Kürtçülük konusunda derhal yayım yasağı getirildi.

1986: ABD, Amerikan yurttaşlarına ve askeri birliklerine karşı "terörist" saldırıları desteklediği gerekçesiyle Libya'ya hava saldırısı başlattı. Kaddafi'nin konutunu da hedef alan bu saldırılarda Kaddafi son anda kurtulurken Amerika'nın bombaladığı konutunun önünde bir anıt yaptırdı.

1987: Türkiye, Avrupa Ekonomik Topluluğu'na, bugünkü Avrupa Birliğine tam üyelik için resmen başvurdu.

1994: ABD jetleri, Irak'ın kuzeyinde, üç Türk subayının da bulunduğu iki helikopteri düşürdü. Amerika bunun bir yanlışlık olduğunu açıkladı. (!)

1999: NATO savaş uçakları Kosovalı Arnavut mültecilerin konvoyunu bombaladı, 75 sivil öldü. NATO, bunun bir yanlışlık olduğunu açıkladı. (!)

2006: Devlet Bakanı Mehmet Aydın, cuma hutbelerinin illerde müftülüklerde oluşturulacak kurullar tarafından "yerel sorunları ön plana çıkartacak şekilde belirleneceğini söyledi. Aydın, "Örneğin, Antalya'da turizm, Diyarbakır'da terör olayları veya töre cinayetleri, İstanbul'da fuhuş ön plana çıkartılabilir" dedi. Devlet Bakanı; "Aslında değişen pek bir şey olmayacak. Hutbeler yine kontrollü ve konu bütünlüğü içinde hazırlanacak. Ancak, bu yetki illerdeki kurullara verilecek. İşin başında yine din uzmanları olacak. Tek fark, hutbe ve vaazlarda, yerel ve bölgesel önceliklerin ön plana çıkartılması sağlanacak" dedi.

Bilindiği gibi dini hep kontrol altında tutan sistem, hutbe ve vaazların denetim altına almakta ve bunları iyi vatandaş yetiştirme projesinde tepe tepe kullanmaktadır.

2007: Mazlum Der'in gelenekselleştirdiği Başörtüsü Yasağını protesto eylemine İzmit'te müdahale edildi. Başörtüsü konusunda basın açıklaması için izin almasına rağmen kent içinden yürümesine engel olan polis, ‘Robocop' olarak da bilinen özel kıyafetli polisler panzer ve ‘Akrep' olarak adlandırılan zırhlı araçlarla bir avuç müslümana müdahale ederek cop ve biber gazı kullandı. Diğer illerde laiklerin yaptığı yürüyüş ve mitinglere izin verilirken kendilerine cop ve biber gazıyla müdahale edilmesini eleştiren başörtüsü savunucuları her şeye rağmen basın açıklamasını yaparak dağıldı.

2007: İzmir Konak'ta bir İlköğretim Okulu öğrencilerini geziye götüren yolcu otobüsü, kamyonla çarpıştı. Çoğu çocuk 33 kişi ölürken 30 kişi yaralandı.

2010: Meksika'da güvenlik güçlerinin uyuşturucu kartelleriyle mücadeleye giriştiği 2007'den bu yana, uyuşturucu savaşlarında 22 bin 700 kişi hunharca katledildi. 14 Nisan itibariyle 2010 yılında ise ilk üç ayda öldürülenlerin sayısı 3 bin 365'e ulaştı. Son olarak 5'i çocuk yaşta 6 kişi işkence edildikten sonra başlarından kurşunla vuruldu ve boş bir araziye atıldı.

2012 : Batman Peygamber Sevdalıları Platformu'nun Düzenlediği Umre Ödüllü Siyer Sınavı Türkiye  Genelinde  60 Merkezde Gerçekleştirildi.
İki Yıldır Batman'da,  Bu Yıl İse Türkiye Geneli 60 Merkezde Yapılan Sınava 35 Bini Aşkın Kişi Katıldı.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir