• DOLAR 32.33
  • EURO 35.089
  • ALTIN 2301.135
  • ...
İmam Mansur İdam Edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / TARİHTE BUGÜN / 13 NİSAN

1204: Dördüncü Haçlı Seferi'nde Haçlılar Konstantinopolis'i bugünkü adıyla İstanbul'u yağmaladılar.

1794: Ruslara karşı Kafkas cihadını ilk başlatan ve imamlar döneminin ilk imamı olan İmam Mansur, idam edildi. Deli Petro ile başlayan "güneye doğru yayılma" planlarını tatbik edeceği bir dönemde ortaya çıkan İmam Mansur, cami cami, köy köy gezerek vaazlar verdi ve müslümanları teşkilatlandırmaya başladı. Oldukça heybetli ve etkileyici kişiliği ile cihad hareketini o başlattı. Ünü ve etkisi kısa zamanda yayılan İmam Mansur, 1783 yılında 61 yaşında olduğu halde yayınladığı bildirilerle Ruslara karşı cihat ilan etti. Konuşma gücü ve inandırıcılığıyla kısa zamanda tüm Kuzey Kafkasya'da büyük bir hareket başlattı. Dağıstanlılarla birlikte dünya Müslümanlarını Ruslara karşı harekete geçmeye davet eden İmam Mansur, kendisine katılan 10 bin kişilik bir kuvvetle Ruslara başarılı darbeler indirmeye başladı. Ancak Rus kuvvetleri 1791 haziranında 2 tümen, 54 süvari bölüğü, 2 Kazak alayı, 150 top, sayısız cephane ile ağır yaralı halde İmam Mansur'u tutsak aldı. Ruslara tutsak düşen İmam, bir kale zindanına kapatıldı. Sürekli zincire vurularak işkence altında tutulan Kafkas Gazavatı'nın bu büyük önderi, 13 Nisan 1794 günü idam edildi.
İmam Mansur'un 1783'de başlayan imamlığı 1791 yılına kadar 8 yıl sürdü. İmam Mansur'dan sonra İmam Gazi Muhammed, Gazavatın ikinci önderi oldu. Ondan sonra İmam Hamzat, İmam Hamzat'tan sonra ise Şeyh Şamil Kafkas cihadının önderi oldu.

1909: 31 Mart olayları yaşandı. 31 Mart Vakası, II. Meşrutiyet'in ilanından sonra İstanbul'da yönetime karşı yapılmış büyük bir komplodur. Rumi takvime göre 31 Martta vuku bulduğundan 31 Mart Vakası dense de miladi takvime göre 13 Nisan 1909'da gerçekleşmiştir. İttihatçıların bir komplosu olan 31 Mart Vakası sonrasında İttihatçılar ülkede kontrolü tamamıyla ele alıp Filistin'i yahudilere satmayan Sultan İkinci Abdulhamit'i tahtan indirdiler.

1919: Kars, Ruslar tarafından işgal edildi.

1925: Ankara İstiklal Mahkemesinin emriyle Terakkiperver Fırkası üyelerinin evleri arandı. Terakkiperver Fırkası, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk muhalefet partisi olup Kazım Karabekir'in deyimiyle "Ben muhalif istemiyorum" diyen Atatürk tarafından cumhuriyet düşmanlığı, saltanatçılık, halifecilik, İngiliz yandaşlığı, isyan kışkırtıcılığı ve vatan hainliği ile suçlanır.

1975: Lübnan`da iç savaş başladı. 1975'de başlayıp 1991 yılına kadar fiili bir şekilde devam eden Lübnan İç Savaşı uzmanlarca, dünya tarihinin en karmaşık sorunlarından biri olarak tanımlanır. İç Savaşın başlangıcına yol açan olay, 13 Nisan 1975 günü Beyrut`ta meydana geldi. Falanjist lider Cemayel`in bir dini tören için bulunduğu kilisenin önünden araçlarıyla geçen Filistinli militanların Falanjist milislerce durdurulmasıyla başlayan tartışma bir anda büyüdü. Falanjistlerin kilisenin önünden geçmelerini engellemeye çalıştığı Filistinliler bunu kabul etmeyince çatışma patladı. Filistinli şoför ile 3 Falanjist öldü. Aynı gün yine aynı kilisenin önünde meydana gelen bir başka olayda ise 14 Filistinli öldürüldü. Bu iki olayın ertesinde fanatik Hıristiyan grupların desteklediği Falanjistlerle Filistinliler arasında çatışmalar hız kazandı. Zaten çok dinli ve çok uluslu bir ortam olan tüm Lübnan'a çatışmalar büyüyerek yayıldı. İşgalci İsrail iç savaşı körükleyerek ateşe benzinle gitti ve katil falanjistlerle işbirliği yaptı. Nitekim Sabra ve Şatilla katliamı Katil İsrail ile Hıristiyan falanjistlerin işbirliğiyle gerçekleştirilen katliamlardan biriydi. Suriye'de iç savaş sırasında müdahil olmuş ve Lübnan'a asker sokmuştu. Uzun yıllar Suriye askerlerinin bulunduğu Lübnan'da iç savaş 1991'de resmen sona erdiğinde 150 bin kişi ölmüştü.

1985: Arnavutluk'ta yönetime Enver Hoca'nın ölümüyle sonra Ramiz Alia geldi.

1994: Radyo-Televizyon Üst Kurulu kuruldu. Radyo-Televizyon Üst Kurulu RTÜK, Türkiye'de faaliyet gösteren tüm radyo ve televizyonların yayınlarını denetleyen kamu kuruluşudur.

2009: Ergenekon soruşturması kapsamında, sabah saatlerinde düzenlenen operasyonda Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın da içinde bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Mehmet Haberal, tutuklandığı halde hastane raporlarıyla yıllarca hastanede kalması ve hastanedeki özel odasını ofisi haline getirmesiyle gündemde kalmıştı.

2010: İşgalci israilde ordu, 10 binlerce Filistinlinin işgal altındaki Batı Şeria'dan çıkarılmasına imkân sağlayacak yeni kuralları yürürlüğe koydu. “İzniniz yok” denenler için bölgeyi terk etmezse 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacaklar.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri