• DOLAR 32.515
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2428.53
  • ...
Yusufi-Der Açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
M. Salih Keskin / Diyarbakır
 
Doğu ve Güneydoğu’da sayıları sürekli artan ve toplum yararına çalışan derneklere bir yenisi daha eklendi. Diyarbakır`da hizmete açılan ve kısa adı Yusufi-Der olan Tutuklu/Hükümlü ve aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, dualarla açıldı. Yusufi-Der Genel Başkanı Avukat Mirhan Özbekli, dernek çalışmalarını ve cezaevlerinde yaşanan sıkıntıları Doğruhaber’e anlattı.
“Neden böyle bir dernek kurmaya ihtiyaç duydunuz?” şeklindeki sorumuza cevap veren Özbekli, cezaevlerinin tıka basa dolu olduğunu ve bunların ailelerine hukuki destek veren, sorunlarıyla ilgilenen derneklerin çok az olduğunu söyledi. Var olan derneklerin de belirli bir kesimin sorunlarıyla ilgilendiğini belirten Özbekli, bu sebeplerden dolayı böyle bir dernek kurduklarını belirtti.
 
CEZAEVLERİNDE CİDDİ SORUNLAR VAR
Cezaevleriyle ilgili yetkililerin ciddi çalışmalarının olmadığının altını çizen Özbekli, cezaevlerinde keyfi tavırların tutuklu ve hükümlüleri mağdur ettiğini dile getirdi. Cezaevlerinde birçok hak ihlalinin yaşandığını vurgulayan Özbekli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha geçtiğimiz günlerde Van’dan İstanbul’a mahkûm götüren ve yolda aracın yanması sonucu 4 mahkûmun diri diri yanması bunun bir kanıtıdır. Bunun dışında bir kısım Cezaevlerinde bulunan mahkûmlar ciddi sıkıntılar yaşamaktadırlar. Örneğin Sivas cezaevinde tutuklu ve hükümlere yasalarca kendilerine tanınan ortak alan, sportif faaliyetler, hobi odaları gibi haklar tanınmamakta… Birçok cezaevinde buna benzer sorunlar var. Sağlık açısından da sıkınlar mevcut.
 
Örneğin geçenlerde Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalp krizi geçiren Hamit Çöklü’nün ring diye tabir edilen cezaevi aracıyla hastaneye götürülmek istenmesi, hastanelerin hastayı kabul etmemesi ve kalp krizi geçirdikten 8 gün sonra Elazığ’da müdahale edilmesi ciddi sorunların var olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca mahkumlar, Diyarbakır ve çevresinde bulunan cezaevlerinden Rize, Tokat, Sivas gibi cezaevlerine istemleri dışında sevk ediliyor.”
 
Cezaevinde bulunan tutuklu, hükümlü ve aileleriyle yardımlaşma ve dayanışma kapsamında birçok faaliyet yapacaklarını ifade eden Özbekli, aile çocuklarının eğitimine katkıda bulunacaklarını, maddi ve manevi destek sağlayacaklarını söyledi. Özbekli, “Tutuklu ve hükümlü aile çocuklarının eğitimleriyle ilgilenmek istiyoruz. Üniversite sınavında başarılı olmaları için onlara alt yapı oluşturma gayreti içindeyiz. Bunların ekonomik ve sosyal açıdan rahat etmeleri için uğraş vereceğiz” dedi.
 
AİLELERİNİ GÖRMEK ONLARIN DA HAKKI
Tutuklu ve hükümlü ziyaretlerine gidiş gelişlerde çıkabilecek engel ve zorlukların aşılması için teşebbüslerde bulunacaklarını anlatan Özbekli, üç ayda bir de olsa yakınlarını görmek isteyip de göremeyen ailelere yardımlarda bulunacaklarını söyledi. Özbekli, tutuklu ve hükümlülerin insanca yaşama koşullarına kavuşabilmeleri için gerekli görülen tüm girişimlerde bulunacaklarını da sözlerine ekledi.
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir