• DOLAR 32.537
  • EURO 34.78
  • ALTIN 2496.072
  • ...
Baltimore `zafer` yürüyüşü düzenleyecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

12 Nisan'da gözaltına alınan Freddie Gray'in ölümüyle ilgili şüpheli bulunan 6 polisten birinin ikinci derece cinayetten, diğerlerinin ise taksirle adam öldürmekten yargılanmasına karar verilmişti. Polisler kefaletle serbest bırakıldı, ancak bugüne kadar benzer ölümlerde şüpheli polisler hakkında soruşturma bile açılmaması göz önüne alındığında yargılama kararı halkta büyük sevinç yarattı.

Gray'in üvey babası Richard Shipley, kararı tatmin edici bulduğunu belirterek, "Dava Freddie için adalet sağlanması için önemli bir adım olacak" dedi.
Karar Baltimore'da düzenlenecek bir gösteriyle kutlanacak. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının 'zafer yürüyüşü' çağrısıyla düzenleyeceği gösteride binlerce kişinin Baltimore sokaklarını doldurması bekleniyor.

Gray'in 28 Nisan'daki cenazesinin ardından düzenlenen gösterilerde öfkeli halk polisle çatışmış, şiddet olaylarının artmasıyla Baltimore'da olağanüstü hal ilan edilmişti.
'Zafer yürüyüşünde' ise öfkenin yerini kutlamaya bırakması ve gösterinin barışçıl bir şekilde bitmesi bekleniyor.

'Polis minibüsünde boynu kırıldı'
Baltimore Başsavcısı Marilyn Mosby'nin yürüttüğü soruşturmaya göre Gray gözaltına alınırken değil, nakledildiği polis minibüsünde yaralandı ve hastanede hayatını kaybetti. Savcı, minibüste boynu kırılan gencin nefes alamadığını ve kalp spazmı geçirdiğini belirtiyor. Savcı Mosby, polislerin Gray'in yardım isteğine ve ona yardım etmek için ellerine defalarca fırsat geçmesine rağmen bunu yapmadıklarını iddia ediyor.

Savcıya göre, polislerin sustalı bıçak taşıdığı şüphesiyle gözaltına aldığını Gray'in üzerinde taşınması yasal olan 'cep çakısı' çıktı.

30 yılla yargılanacak
İkinci derece cinayet suçlaması yöneltilen polis memuru Caeser R. Goodson eğer suçlu bulunursa 30 yıla kadar hapis cezası alabilir. Diğer şüpheli polisler için öngörülen cezalar ise 3 ile 10 yıl arasında değişiyor.

Ülkenin 34 yaşındaki en genç başsavcısı Marily Mosby'nin de siyah olması nedeniyle davaya tarafsız yaklaşmadığını savunanlar da var. Baltimore polis sendikası, açıklanan kararın 'şoke edici' olduğunu söylerken, tarafsız bir özel yetkili savcının davaya atanmasını talep etti. Mosby polis sendikasının çağrısını reddetti. 

Kaynak: Al Jazeera, Reuters

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir