• DOLAR 32.355
  • EURO 35.113
  • ALTIN 2308.135
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan Batman`da
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Toplu açılış töreni programı kapsamında Batman`a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  burada yaptığı konuşmada HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş`ın Diyanet`i kaldıracağız sözlerini eleştirerek, “Bunların dinle işi yok. ‘Kudüs, Yahudilerindir` diyecek kadar ileri gidiyorlar. Eğer bunların zerre kadar İslam ile alakası olsa bu ifadeyi kullanamazlar.” dedi.

Erdoğan, “Kudüs Müslümanların en önemli mekânıdır. Bu ifadeyi kullanmak bunların nerede olduğunu gösteriyor. Bunlar dağlardaki kamplarda Zerdüşt dininin eğitimini veriyorlar. Elimizde belgeler var.” diyerek HDP ve Demirtaş`a tepki gösterdi.

Toplamda 293 milyon TL değerinde olan 154 projenin toplu açılışını yapmak için Batman`a gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan`a, eşi Emine Erdoğan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve çok sayıda milletvekili de eşlik etti.

Batman`a gelecek olan Erdoğan için kentte yoğun güvenlik önlemleri alındı. Yaklaşık 2 bin polisin görev yaptığı alanda, adeta kuş uçurtulmadı. Çatılara keskin nişancılar yerleştirildi. Etkinlik boyunca alanı izleyen bir helikopter uçurtuldu. Halk, güvenlik kontrollerinden geçtikten sonra ancak alana girebildi.

Alanda, büyük yazılarla yazılan Kürtçe ve Türkçe “Cumhurbaşkanımız Bölgenin Parlayan Yıldızı Batman`a hoş Geldiniz” dev afişler asıldı. Alanda ayrıca, iki sağlık çadırı kurularak, çok sayıda sağlık personeli de hazır bekledi. Erdoğan`ın programını çok sayıda yerel ve ulusal basın mensubu takip etti.

Erdoğan, ilk olarak Batman Valiliğini ziyaret etti. Erdoğan`ı burada vali Azmi Çelik, Vali Yardımcıları ve İlçe Kaymakamları karşıladı.

Ziyaretin ardından Erdoğan, daha sonra Adalet Caddesi Valilik önünde yapılan toplu açılış törenine katıldı.

Burada halka seslenen Erdoğan, isim vermeden çözüm süreci üzerinden HDP`ye sert tepki gösterdi. HDP`nin çözüm sürecinde samimi olmadığını savunan Erdoğan, kan üzerinden siyaset yaptıklarını ifade etti.

Batman`a 9 katrilyon yatırım yaptıklarının söyleyen Erdoğan, Ilısu Barajı ile ilgili Türkiye`nin çok büyük bir güç kazanacağını belirtti. Ilısu Barajı`nın bedelinin 1 milyar avro olduğunu hatırlatan Erdoğan, bunların rekor yatırımlar olduğunu kaydetti.

“Batman geçmişte terörden, faili meçhullerden çok çekti”

Her alanda Batman`ın çehresini değiştirecek yatırımlar yaptıklarını belirten Erdoğan, “Türkiye`nin petrol şehri Batman`ı, bölgesinin lokomotifi haline getirmek için var gücümüzle çalıştık. İnşallah bu hizmetler artarak devam edecek. Bu şehir aynı zamanda huzurun, kardeşliğin değerini de çok iyi bilir. Çünkü Batman geçmişte terörden, faili meçhullerden çok çekti. Geçmişte; Kürt, Türk, Arap, Çerkez, Laz, Abaz, Gürcü, Boşnak, Roman ne gelirse bu şekilde bu milleti adeta dilim dilim parçaladılar, böldüler. Çözüm süreci ile bu ayrımları ortadan kaldırdık. Geçmişte ret, inkâr, asimilasyon politikaları vardı. Biz bunları ayaklarımızın altına aldık ve bizim artık dünyamızda bu politikaların hiçbiri yok.” dedi.

“Bunlar dağlardaki kamplarda Zerdüşt dininin eğitimini veriyorlar”

İsim vermeden HDP`yi sert bir dille eleştiren Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti: “Şimdi birileri kalkmış 'Biz gelince Diyanet'i kaldıracağız' diyor. Diyaneti kaldıracaklarını söylüyorlar, niye? Çünkü bunların dinle işi yok. Kaldıracağız dedikleri Diyanet, şu anda Kürtçe Kur`an-ı Kerim mealini yayımladı. ‘Kudüs, Yahudilerindir` diyecek kadar ileri gidiyorlar. Eğer bunların zerre kadar İslam ile alakası olsa bu ifadeyi kullanamazlar. Kudüs Müslümanların en önemli mekânıdır. Bu ifadeyi kullanmak bunların nerede olduğunu gösteriyor. Dağlardaki kamplarda bunlar Zerdüşt dininin eğitimini veriyorlar. Elimizde belgeler var.”

“Kürt sorunu yoktur, Kürt vatandaşın sorunu vardır”

Kürt diline yönelik tüm yasakçı uygulamaları ortadan kaldırdıklarını iddia eden Erdoğan, “İşte onun için ben, ülkemizde artık Kürt sorunu yoktur diyorum. Kürt vatandaşımın sorunu vardır, o sorunlarla da zaten ilgileniyoruz.” dedi.

Erdoğan, “Elbette her vatandaşımızın kendine göre bir takım sıkıntıları vardır. Bunların çözümü için gayret göstermek ve proje üretmek devleti yönetenlerden siyasetçilere kadar herkesin görevidir. Ama şunu kabul etmek lazım; devletin vatandaşları arasında etnik kökene, inanç grubuna ayrımcılık yapılan dönem kapanmıştır.” ifadelerini kullandı.

“Kürtlerin temsilcisiyiz diyenleri arka sokaklarda görüyorum, pislikten geçilmiyor”

Çözüm sürecine de değinen Erdoğan, “Geçmişte Türk kavramı üzerinde Kürt'e ve diğer etnik gruplara uygulanan ayrımcılık hastalığını bugün Kürt kavramı üzerinden yapıyorlar. Diyorlar ki, ‘Kürtlerin temsilcisi biziz` hadi canım. Kürtlerin temsilcisiyiz diyenleri arka sokaklarda görüyorum. Pislikten geçilmiyor. Eğer temsilcisiysen buraları temizle. Kürt vatandaşıma hizmetkâr ol.” diye konuştu.

“Dağdan emir alıyorlar”

Batman`a gelişinde kendisini karşılamayan Belediye Başkanına da tepki gösteren Erdoğan, Belediye Başkanının nezaketli olmadığını söyledi. Erdoğan, “Buraya gelirken kendime göre bir program yaptım. Dedim ki, Valiliği de ziyaret ederim, belediyeyi de ziyaret ederim. Sağ olsun belediye başkanı havalimanına gelme nezaketini göstermedi. Bu nezaketi göstermeyen bir belediyeyi Cumhurbaşkanı olarak benim ziyaret etmem doğru mu? Bunu bilmenizi istiyorum ki, istismarını yapmasınlar. Geçenlerde Çanakkale`ye gittim. Belediye Başkanı geldi havalimanında karşıladı. Kendisi CHP'li, her gittiğimde ziyarete gelir. Tabi ben de gittim belediyeyi ziyaret ettim. Fakat bunlarda ayrımcı ruh var. Bunlar emir alıyorlar. Dağdan emir alıyorlar. Dağdan emir aldıkları için bu ülkenin sistemi içerisinde değiller.” şeklinde konuştu.

“Yol, baraj, havalimanı yapan iş makinalarını yaktılar”

Bölgeye yatırımın gelmemesi için ellerinden geleni yapıklarına dikkat çeken Erdoğan, devamına şöyle dedi: “Yol, baraj, havalimanı yapan iş makinalarını yaktılar. İşçileri kaçırdılar, müteahhitleri tehdit ettiler, mühendisleri kaçırdılar. Son olarak Hakkâri Havalimanı'nın yapımına mani oldular. Bu anlayışa gereken cevabı sizin vermeniz lazım. Okulları, ambulansları, belediyenin ağaçlarını, kütüphaneleri yaktılar yıktılar. Bu gerçekleri artık değerlendirelim.”

“Hiçbir sözlerini tutmadılar”

Çözüm sürecinde HDP`yi samimi olmamakla suçlayan Erdoğan, “İstiyorlar ki bölge geri kalsın. Bölge insanı mahrumiyetten kurtulamasın. Niye buralara yatırım gelmiyor, işadamları neden yatırım yapmıyor, çünkü korkuyor. Bu fabrikaları buraya kurarsam birileri gelip yakıp yıkar mı diye. Bakınız siyasi irade ve devlet bugüne kadar Çözüm Süreci'nde üzerine düşenleri sonuna kadar yaptı mı? Peki, bu süreçte bölücü örgüt ve güdümündeki parti verdikleri sözleri tuttu mu? Örgüt silah bırakacaktı, bıraktı mı? Maalesef hiçbir sözlerini tutmadılar. Bir tarafta bu toplumun tüm kesimleriyle birlikte Kürtlerin üzerindeki ret, inkâr, asimilasyon baskı politikalarına son veren, hak ve özgürlük, hizmet esaslı bir irade var. Öteki tarafta ise hâlâ silahtan, çatışmadan, kandan, acıdan, gözyaşından beslenen bir yapı var.” dedi.

“Onların olduğu yerde kan var”

Van merkezde HDP`li belediyenin billboardlara kan akan afişler asmasına da değinen Erdoğan, “Van`da billboardlara musluktan kan akan bazı afişler asmışlar. Siz bununla ne kastediyorsunuz. Kendilerini tanımlıyorlar. Çünkü onların olduğu yerde kan var. Bizim olduğumuz yerde o musluklardan kan değil berrak su akar.” diyerek tepki gösterdi.

“Türkiye Başkanlık sistemine geçmelidir”

Erdoğan, konuşmasının sonunda şunları ifade etti: “Benim teklifim, Türkiye`nin 7 Haziran seçimlerinden hemen sonra yeni anayasasını hazırlaması, başkanlık sistemine geçmesidir. Yeni Türkiye`nin inşası için yeni anayasa şart. Bu formül Türkiye`nin 2023 hedeflerine ulaşmasının garantisidir. Yeni Türkiye`nin inşasının önünde kimse duramaz. Bu millet 90`lı yılların karanlık günlerinden bugünkü Türkiye`ye giden yolu açtı.”

Erdoğan, konuşmasının ardından beraberindekiler ile kurdeleyi keserek toplu açılış törenini gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindekiler, açılışın ardından Diyarbakır`a gitmek üzere Batman`dan ayrıldı.  (M. Fatih Akgül-İLKHA)
























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir