• DOLAR 32.376
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.22
  • ...
İTTİHAD İstanbul`da ziyaretlerine devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bazı âlim ve akademisyenleri ziyaret için İstanbul`a gelen İTTİHAD (Âlimler ve Medreseler Birliği) Genel Başkanı Mola Enver Kılıçaslan, Başkan Yardımcısı Mola Mehmet Şenlik ve Müderris Mola Abdurrahman İçlek, SEKAM (Sosyal Ekonomik ve Kültürel Araştırmalar merkezi) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Can`ı ziyaret etti.

Ziyarette İTTİHAD Genel Başkanı Mola Enver Kılıçaslan, yaptıkları medrese çalışmaları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Kılıçaslan “Bölge halkının maneviyatını medreseler ayakta tutuyor.  Maalesef yıllardır medreselere yapılan baskılardan dolayı,  medreseler yerin altına çekilmek zorunda kaldı. Sistemin yaptığı baskılar bir yana, son zamanlarda dışarıdan üretilen şer odaklarının baskıları işin cabasıydı. Ama bütün bu baskılara rağmen birçok medrese açtık. Türkiye`nin birçok yerinde hem kızlara hem de erkeklere yönelik medreselerimiz vardır. Medreseleri tekrar eski statülerine kavuşturmak bizim hedefimizdir.” dedi.

“Medreselerin statülerine kavuşması için beraber mücadele etmek gerekiyor”

Medreselerin tekrar canlanması için beraber hareket etmeleri gerektiğini belirten SEKAM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Can, “Medreselerin yeniden statülerine kavuşması için beraber mücadele etmek gerekiyor. Muhtemeldir ki Lozan da gizli bir anlaşma vardır. Tek bir ulus oluşturmaya çalıştılar. Lozan ile başlayan bu kıyım süreci, herkesi duman etti. Belli ki; sistemin rayları burada döşenmiştir. İktidarlar bu rayların üzerinden geçmeye mecbur birer makinist durumundadırlar.” şeklinde konuştu.

“Halkın İslam`la bilinçlenmesi, diri ve canlı olarak direnmesi gerekir.” diyen Can, sözlerine şöyle devam etti: “En büyük sıkıntımız teorisi olmayanın pratik yapmasıdır. Tek olan ümmet neden bölük pörçük? Bundan kurtulmak için ulemanın bir şurası gerekir. Bir hayat kurgulayacaksanız önce onun ilkelerini belirlemek gerekir. Mutabakata varamadığımızı ötelememek gerekir. İlkeli çalışmak gerekir. Küresel güçlerle mücadele halinde olduğumuzu anlamamız gerekir. Stratejik bir bakış açımızın olması gerekir. Barış dönemlerinin rehavetine kapılmamak gerekir. Barış dönemleri geçicidir.”

“Müslümanlar, ihtilafları konuşmak için değil ortak paydaları konuşmak için bir araya gelmeli”

İTTİHAD Genel Başkan Yardımcısı Mola Mehmet Şenlik ise Müslümanların ortak noktalarda birleşmeleri gerektiğini belirterek şunları ifade etti: “Müslümanlar kendi aralarında ortak noktaları rahat konuşabilir. Samimi olmalıyız. Müslümanların ihtilafları konuşmak için değil, ortak paydaları konuşmak için bir araya gelmesi ve birbirlerini sorup sevmeleri gerekir. Ortak paydalarımızdaki tecrübelerimiz bizim için büyük bir sermayedir. Bu konuda ilk adımı atması gerekenler âlimler olmalıdır. Bu konuda bölgedeki Müslümanlar samimidirler. Öyle ki, siyerin teorisini ve pratiğini beraber icra ediyorlar. Evet, doğrudur, barış süreçleri geçici ve yanıltıcıdır. Tarih hep bunu bize böyle göstermiştir. Onun için bugünün rehavetine karşı çok uyanık olmalı ve gelecek olan tehlikeye karşı daima hazırlıklı olmalıyız. Bugün Asya ve Orta Doğudaki Müslümanlar, bir zamanların rehaveti ve ihmalkârlığının acısını yaşıyorlar.”

“Müslümanları bir araya getirmeyecek söylem ve girişimleri zararlı ve gereksiz görüyoruz”

Müslümanların birlik ve beraberlik içinde olması gerektiğini vurgulayan Şenlik, “İslami değerlere saldırıları hiçbir surette kabul etmiyoruz. Ehli kıbleyi tekfir etmiyoruz. Müslümanları bir araya getirmeyecek söylem ve girişimleri zararlı ve gereksiz görüyoruz. Bugün için bütün Müslümanların mezhebi ve meşrebi ihtilafları bir kenara bırakmaları gerektiğine inanıyoruz.” dedi.

Samimi ve sıcak bir ortamda gerçekleşen görüşme, bu tür ziyaretlerin devam etmesi temennisi ile son buldu. (Erkan Yavuz - İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir