• DOLAR 32.571
  • EURO 34.89
  • ALTIN 2429.47
  • ...
ABD`de Baltimore isyanı büyüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD'nin başkenti Washington yakınlarındaki Baltimore kentinde üç gündür süren siyahi öfke, dün itibariyle ülke geneline yayıldı. Boston, Indianapolis, Washington ve New York gibi kentlerde de binlerce kişi polisin orantısız şiddetini protesto etmek için sokaklara döküldü. Ancak güvenlik güçlerinin birçok bölgede göstericilere müdahalesi sert oldu.

Manhattan'da göstericilerle polis arasındaki arbade sonrasında 100 kişi gözaltına alındı. Diğer kentlerde de polisin yaşlı ya da genç ayırt etmeden çok sayıda kişiyi sert şekilde gözaltına aldığı görüldü. Siyahi genç Freddie Gray'in polis sorgusunda ölmesinin ardından gösterilerin başladığı Baltimore kentindeki gece sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Kentte ayrıca daha önce tutuklanan ve hiçbir resmi suçlamayla karşılaşmadan iki gün boyunca hücrede tutulan 80 kişi serbest bırakıldı.

Maryland eyaleti yasalarına göre bir kişi tutuklandıktan sonra 24 saat içerisinde suçlamaların yapılması gerekiyor; fakat Baltimore polisi bunu başaramadığı için tutukladıklarının yüzde 80'nini bırakmaya karar verdi. Tutuklama sürelerinin olağanüstü hâle dayanılarak 48 saate çıkarılması sivil toplum kuruluşlarının tepkisini çekti. Tutuklananların çoğu şiddet olaylarına karışmayanlar oldu.

Beyaz Saray yapınca protesto

ABD medyasının çifte standardı üzerine odaklanan komedyen Jon Stewart ise son programında Amerikan futbol maçları sonrasında üniversite öğrencilerinin yakıp yıkmaları ile siyahilerin eylemlerini karşılaştırdı. Stewart, bu yıl içinde Ohio Üniversitesi'nin turnuvayı kazanmasının ardından öğrencilerin 80 aracı ve binayı yakmasını medyanın "eylemler" olarak verdiğini, Baltimore'da ise siyahiler olduğu içinse olayların "isyan" olarak nitelendiğini vurguladı.

Medya polisi sorgulamıyor

ABD medyası Freddie Gray'in ölümünde polisi temize çıkaracak yayınlara başladı. Washington Post, Gray'in polis aracında kendi kendini yaralayarak ölümüne neden olduğu iddialarını ön plana çıkardı. Aslında ABD basını toplumun dikkatini çeken olaylara sürekli polis yanlısı biçimde yaklaşıyor. Daha önce üç Müslüman genci öldüren Craig Hicks'in de ırkçı saiklerle hareket etmediğini söyleyen medya olayı sosyal medyada tepki artana kadar haber yapmaktan kaçınmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir