• DOLAR 32.523
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2496.419
  • ...
“Hastanın hassasiyeti göz önünde bulundurulmalı”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fikret Özkan / M. Sıddık Bilge - D.BAKIR - Doğruhaber

Ergani Devlet hastanesi sağlık personelleri tarafından gayri insani bir muameleye tabi tutulduğunu ve hassasiyetlerinin dikkate alınmadığını belirten hasta yakını, maruz kaldığı bu davranışın insanlık onuruna yakışmadığını belirterek bu uygulamaların önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

“HASTAM BAYAN OLDUĞU İÇİN, BİR BAYAN HEMŞİRENİN BANA YARDIMCI OLMASINI İSTEDİM”
Eşinde, “Demir Eksikliğinden” kaynaklı bir rahatsızlığın söz konusu olduğunu ve sürekli tedavi gerektiren bu hastalıktan dolayı hastaneye gidip gelmek zorunda kaldığını belirten Din görevlisi E.T, mecbur olduğu böylesi bir durum içerisinde kendilerinin hassasiyetlerinin dikkate alınmamasının kendilerini üzdüğünü söyledi.

Eşinin rahatsızlığından dolayı Ergani Devlet Hastanesine giderek bir iğne yapmak gerektiğini, ancak hastanede bayan hemşire olmasına rağmen ısrarla erkek hemşireye enjeksiyon yaptırılmaya çalışıldığını belirten E.T, “Hastam bayan olduğu için, bayan hemşirenin bana yardımcı olmasını istedim. Ama bayan hemşire bana yardımcı olmadı. Orada kim varsa onun iğneyi yapacağını söyledi. Kendisine bu konuda hassasiyetimizin olduğunu söylememe rağmen, idarenin böyle bir karar aldığını ve bana yardımcı olamayacağını söyledi” ifadelerini kullandı. 

“ISRARLA BENİ ERKEK   HEMŞİRELERE GÖNDERİYORDU”
Hastasında ciddi rahatsızlıkların oluştuğunu ve tedavisinin ertelenmesi ya da ihmal edilmesinin ciddi sıkıntılara yol açabileceğini söyleyen E.T, kendilerinin, hassas olduğu bu noktada dikkate alınmamasının bu tedavinin aksamasına da neden olduğunu söyledi.
E.T, “ Bu durumu orada bulunan sağlık personeli ve doktora da anlattım. Ancak bana ‘` böyle bir hakkınız olsa bile, gidip iğneyi erkek personele yaptıracaksınız.`` demesi oldu.

Israrla beni erkek hemşirelere gönderiyordu. Doktor ile aramızda bir tartışma oldu ve güvenlik görevlileri gelip araya girdi. Orada bulunan polislere durumu anlatıp bana hastane yöneticilerinin numaralarını vermelerini istedim. Tekrar doktorun yanına gelip araba tutup köyden geldiğimi söyledim. Durumun ciddiyetini anlattım, hastamın hastalığının ciddi olduğunu, eğer iğneyi yapmazsak sıkıntı yaşanabileceğini ve bu durumda sorumluluğun hastane ve personelde olacağını söyledim ve odadan çıktım.” dedi.

“İSTEMEDİĞİ SÜRECE   BAYAN BİR HASTAYA ERKEK SAĞLIK PERSONELİ BAKAMAZ”
Konu ile ilgili olarak bir değerlendirmede bulunan Sağlık-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Nurhak Ensarioğlu, genel anlamda tüm Türkiye`de ama özellikle bölgede bu konuda çok daha hassas bir durumun olduğunu ve bu hassasiyetin de haklı bir hassasiyet olduğunu belirterek, bu konuda seçme hakkına sahip olan hastaların taleplerinin dikkate alınmamasının söz konusu olamayacağını söyledi. Ensarioğlu, “ Türkiye geneli bir hassasiyet olsa da bölgemizde bunun çok ileri bir seviyede olduğu bir gerçektir.

İlçelerimizde buna benzer şikâyetler geliyor bana. Bir vatandaşın, bir hastaneye gittiğinde eşine erkek değil de, bayan hemşire tarafından enjeksiyon yapılmasını istemesi en doğal hakkıdır. Bu konudan benim de haberim oldu ve vatandaşın talebi üzerine bu isteğinin mümkün olamayacağı cevabını alıyor. O anda orada bayan doktor sıkıntısı var mı, yok mu bunu bilmiyoruz. Ancak, hastaneye giden hastanın böyle bir hakkı vardır. Bu hususta istemediği sürece bayan bir hastaya erkek, hatta erkek birine de bir bayan sağlık personeli bakamaz. Tabii dediğim gibi orada ki mevcut duruma göre bunu değerlendirmek gerekir” dedi.

“İDARECİLERİN VE DOKTORLARIN BU NOKTADA DAHA DİKKATLİ OLMALARI GEREKİR”
Bu hususta özellikle kurum amirlerinin hassas olmaları gerektiğini ve görev yaptıkları bölgeyi çok iyi tanımaları gerektiğini belirten Ensarioğlu, kurum amirlerinin, bölge insanının ne istediğini bilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Ensarioğlu, “Böyle olursa daha verimli olur. Gerek idarecilerin, gerekse de doktorların bu noktada daha dikkatli olmaları gerekir. Bir hastanenin bütün güvenlik görevlilerinin ve personelinin erkek olması doğru olmayabilir bölge için.  Türkiye genelinde bu böyledir.”



Bu haberler de ilginizi çekebilir