• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`İstismar, şiddet ve madde bağımlılığı` çalıştayı başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Batman Rehberlik ve Araştırma Merkezi koordinatörlüğünde 28, 29 ve 30 Nisan tarihinde Batman Üniversitesi Konferans Salonunda30 resmi ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla çocuk ve gençlerde istismar, şiddet ve madde bağımlılığına yönelik 3 günlük çalıştay başladı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çelik, eğitim ortamında 0-18 yaş grubundaki çocuk ve gençlerin temel sorunların başında gelen madde bağımlılığı, şiddet ve istismar konularıyla ildeki durumu tespit etmek, risk faktörlerini belirlemek ve çözüm önerileriyle birlikte eylem planını oluşturmak için bu çalıştayı yaptıklarını söyledi.

Türkiye'de madde kullanım yaşının düştüğünü ve kullanılan madde çeşitlerinin hızla artığına dikkat çeken Çelik, “Kullanılan maddeler çocuk ve gençlerin sosyal hayatını, sağlığını ve bedenini tahrip etmektedir. Bu maddeler aile hayatlarını olumsuz etkilemekte ailelerimizi parçalamaktadır. Aynı şekilde çocuk istismarı ve ihmali, dünyada milyonlarca çocuğu ve ailelerini etkileyen önemli bir toplumsal sorundur. Ülkemizde de önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Fiziksel, duygusal ve cinsel istismar durumu çocuk için olduğu kadar içinde yaşadığı aile ve toplum içinde çok yönlü, bazen de tamiri imkânsız sorun ve sonuçlara neden olmaktadır.” dedi.

Açılış konuşmasının ardından Rehberlik ve Araştırma Merkezi İl Müdürü Zafer Korkmaz, yaptıkları çalıştay hakkında bilgilendirmelerde bulunmak için söz aldı. Korkmaz, “Bu çalıştaydaki temel amacımız, ildeki risk faktörlerini belirlemek,bu risk faktörlerinden hareketle kurumların gözünden çözüm önerileri nelerdir, bunun neticesinde bir rapor oluşturmak ve yapılacak çalışmalarda raporu dikkate alarak çalışmalarda bulunmaktır.” şeklinde konuştu.

Korkmaz, Batman`da çocuk ve gençlerde şiddet, istismar ve madde bağımlılığı alan araştırması sonuçlarını açıkladı.

2014 yılı itibariyle Türkiye Yeşilay Cemiyeti`nin resmi araştırmalarına göre ülke genelinde 14-19 yaş arasındaki gençlerin, yüzde 30`u sigara, yüzde 20`si alkol ve yüzde 10`unun uyuşturucu kullandığına dikkat çeken Korkmaz, ABD`de ise, yüzde 18`i sigara, yüzde 20`si alkol ve yüzde 40`ının ise uyuşturucu kullandığını ifade etti.

2010-2012 itibariyle İstanbul`da 39 ilçede, 154 lisede çoğunluğu lise birinci sınıfta okuyan 32 bin öğrenci üzerinde uygulanan anket ve taramalara göre, öğrencilerin yüzde 45`i sigara, yüzde 32`si alkol ve yüzde 9`unun uyuşturucu kullandığının belirlendiğini sözlerine ekledi.

Korkmaz, Batman`da ise 60 ortaokul ve liseden 30`ar örneklem seçip bin 904 öğrenciyle yapılan anket sonuçlarına göre, sigara, alkol ve uyuşturucu maddenin yüzde 24,9 olarak tespit edildiğini vurguladı.

Yapılan bilgilendirmelerin ardından çalıştay, şiddet, istismar ve madde bağımlılığı adı altında üç ayrı grup şeklinde masalar oluşturularak, buradan çıkacak sonuçla bir rapor hazırlanacak ve kamuoyuna sunulacak.(M.Fatih Akgül-İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir