• DOLAR 32.346
  • EURO 35.132
  • ALTIN 2306.494
  • ...
'Sahte güneş gözlükleri sağlığa zararlıdır'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yaz mevsiminin vazgeçilmez aksesuarı güneş gözlükleri, zararlı ultraviyole ışınlarını süzerek göz sağlığının korunmasına destek olduğunu belirten uzmanlar, ucuz olduğu için sıklıkla tercih edilen ve yaygın şekilde kullanılan sahte güneş gözlükleri aynı işlevi görmez, aksine gözü tamamen korumasız bırakıp körlüğe neden olabileceğini belirttiler.

Göz uzmanı Profesör Doktor Ömer Kamil Doğan, gözlük çeşidi hakkında bilgilendirmelerde bulunarak önemli uyarılarda bulundu.

“Sertifikalı gözlükler tercih edilmelidir”

Sahte güneş gözlüklerinin yarattığı büyük tehlikeye dikkat çeken Doğan, “İyi bir güneş gözlüğünün ultraviyole ışınları önlemesi gerekir. Oysa sahte güneş gözlüğü, aldatıcı bir karanlığa neden olur. Bu da gözbebeğinin büyümesine ve zararlı tüm ultraviyole ışınlarını daha çok içine çekmesine neden olur. Kısa süreli kullanımlarda göz kızarıklığına neden olan sahte güneş gözlükleri, uzun süreli kullanımda katarakt, sarı nokta, halk arasında gözde büyüyen et oluşumu olarak bilinen Pterjium, alerjik göz hastalıklarında artış ve retinada yanıklara neden olabilir. Bu nedenle gözleri korumak için sertifikalı güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Sahte güneş gözlüğü kullanmaktansa hiç kullanmamak göz sağlığı için daha yararlıdır.” ifadelerini kullandı.

“Çocuklarda göz merceğinin ultraviyole ışınları süzebilme yeteneği, yetişkinlere göre daha azdır”

Ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için güneş ışınlarının en dik olduğu 10.00 ila 16.00 saatleri arasında güneşe çıplak gözle bakılmaması ve güneş  gözlüğü  takılması gerektiğini ifade eden Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuklarda göz merceğinin ultraviyole ışınları süzebilme yeteneği, yetişkinlere göre daha azdır. Bu sebeple; çocukların gözlerinin zararlı ultraviyole ışınlarından korunması için her türlü önlem alınmalı, özellikle yüksek miyop varsa mutlaka güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Çocuk güneş gözlüklerinde, yüzde 100 UV filtreli polarize camlar tercih edilmelidir. Dolayısıyla ebeveynler; çocuklara küçük yaşta güneş gözlüğü alışkanlığı kazandırmalı ve güneşin zararlı ışınlarından  korunmak  için sokağa çıkarken geniş kenarlı şapka takmaya özen göstermelidir.”

Göz uzmanı Profesör Doktor Ömer Kamil Doğan, son olarak güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıraladı:

- İyi bir güneş gözlüğü zararlı ultraviyole ışınları süzebilmelidir. Kaliteli güneş gözlüklerinin birçoğu ultraviyole ışınların (UV-A ve UV-B) yüzde 95’inden fazlasını süzerken bu oran yüzde 99 ve daha yüksek de olabilir.

- Güneş gözlüklerinin kalite belgesi ve ultraviyole ya da mor ötesi ışınları kestiğine dair bir sertifikası mutlaka olmalıdır.

- Gözlük camlarının renginin ve koyuluğunun, ultraviyole ışınlarını kesme derecesiyle herhangi bir ilişkisi yoktur. Güneş gözlüğü seçimi, yüz şekline göre yapılmalıdır. Yüzü saran yanlardan ışık almayı engelleyen türdeki gözlükler tercih edilmelidir.

- Polarize camlı güneş gözlükleri, ultraviyole ışınları süzerken, düz yüzeylerde oluşan ışık parlamalarını engelleyerek daha kaliteli bir görüş sağlama özelliğine sahiptir. Ancak polarize camlarla LCD ekranlara belli bir açıdan bakıldığında, ekran görüntüsü kaybolabileceği için araçlarında bu tür göstergeleri olan sürücüler daha dikkatli olmalıdır.

- Kontakt lenslerin çoğu ultraviyoleyi süzme yeteneğine sahiptir, ancak lensler göz kapaklarının ışınlardan etkilenmesine engel olamazlar. Bu nedenle kontakt lens kullanıcılarının da güneş gözlüğü takmaları faydalıdır.

- Numaralı gözlük ya da lens takan kişiler, güneş gözlüklerini de numaralı kullanmayı tercih etmelidir. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir