• DOLAR 32.58
  • EURO 34.896
  • ALTIN 2437.96
  • ...
AYM Başkanı: Uzaktan kumandalı yargı düşünülemez
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yüksek Mahkeme'nin 53. kuruluş yıldönümü nedeniye yaptığı konuşmada yasama, yürütme ve yargıya dönük mesajlar verdi. Meslektaşlarına da eleştiriler getiren Arslan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Fikri ve vicdanı hür olmayandan hâkim olmaz. Aklını ve vicdanını başkalarına kiralayan veya iradesine ipotek konmasına izin veren kişiden hâkim olmaz. Hukuk devletinde, uzaktan kumandalı yargı da yargıç da düşünülemez. Demokratik toplumlarda yargıya düşen görev, topluma ve siyasete nizam vermek değil, hukuk kurallarını adalet süzgecinden geçirerek uygulamak, bu suretle uyuşmazlıkları çözmektir. Ancak bu durumda yargı ve yargıç, temel hak ve özgürlüklerin teminatı olabilir. Yasama, yürütme ve yargı güçlerinin tek elde toplanması özgürlüğün sonu olur. Gücün hukukla sınırlandırılması yargı için de geçerlidir. Yargının yetkilerinin ötesine geçerek siyasal alanı dizayn etmeye çalışması güçler ayrılığı ilkesi ile bağdaşmaz. Güçler ayrılığı hiçbir şekilde güçler kavgası ya da savaşı değildir."

Arslan, yargının sorunlarının çözülmesi için herkesin sorumluluk alması gerektiğini söyleyerek; "Hiçbir organ diğer organların yardımı ve işbirliği olmaksızın sorunlarını çözemez. Yargının mevcut sorunlarını çözmek için müşterek sorumluluğumuz var" dedi.

"Bireysel başvuru 18 bin 9"
Anayasa Mahkemesi'nin değişim sürecinde yolun başında olduğunu söyleyen Arslan, mahkemenin artan iş yüküyle ilgili de şu mesajları verdi:

"Anayasa Mahkemesi'nin varlık nedeni anayasal adaleti gerçekleştirmektir. Mahkememizin hak eksenli anlayışla verdiği kararlar farklılıkların bir arada yaşaması idealine de katkı sağlamaktadır. Mahkememizin hak eksenli özellikle ihlâl kararları bireysel başvuru sayısının giderek artmasına neden olmaktadır. Elimizdeki bireysel başvuru sayısı 18 bin 9. Bireysel başvuru önemli bir işlev görmektedir. Mahkeme olarak sistemi daha etkin hale getirecek tedbirleri almaktayız. Bireysel başvurunun, kanundan sonra bir yeni ve süper bir temyiz imkanı sunmadığını bilmemiz gerekmektedir. Her türlü eleştiriyi değerli görüyor ve değerlendiriyoruz. Örneğin; eleştirileri göz önünde tutarak iptal kararlarının gerekçesinin yazılmadan açıklanmasından vazgeçtik."

"Kopyala-yapıştır ile Anayasa olmaz"

Zühtü Arslan konuşmasının sonunda da yeni bir Anayasa hazırlanmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi:
"Ülkemizin ulaştığı gelişmişlik düzeyinde yeni Anayasa kaçınılmazdır. Bunun için olması gerek iklim uzlaşmacı, kucaklayıcı ve pozitif bir tavrı gerektirmektedir. Yeni Anayasa demokratik siyasetin alanını genişletmeli. Yeni Anayasa bugüne has bir arayış da değil. Kopyala-yapıştır ile yeni Anayasa yapılması ne kadar yanlışsa demokratik unsurları dikkate almadan yeni Anayasa yapmak da bir o kadar yanlış olur. Demokratik ve özgür bir yeni Anayasa mümkündür. Ancak yeni Anayasa sorunları sihirli değnek gibi de çözemez. İçini nasıl doldurursak dolduralım iyi bir Anayasa kadar iyi Anayasa uygulayıcıları da gereklidir. Umarız bunun sonunda çoğulcu ve özgür bir Anayasa`ya kavuşuruz."

Al Jazeera

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir