• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...

Mardin il Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ile ortaklaşa yürüttükleri 2015 Meyveciliğin Geliştirilmesi Ortak Mali Destek Programı ile ilgili bilgilendirme toplantısında, Kızıltepe çiftçisine Badem, Fıstık ve Ceviz ekimi için meyve bahçelerine yüzde 75 hibe desteği verileceği belirtildi.

Kızıltepe Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda düzenlenen toplantıya, Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş’in yanı sıra  il Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Yalçın, ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Navaf Kalkan, Kızıltepe Ziraat Odası Başkanı Bedirhan Dinler ve muhtarlar katıldı.

Mardin Valiliği, Mardin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve DİKA Ortak Mali Destek Programı kapsamında Badem, Fıstık ve Ceviz ekimi için meyve bahçelerine yüzde 75 hibe desteği verilecek program, ayıca TRC3 bölgesinde yer alan Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde de uygulanacak.

Müracaatların 18 Mayıs 2015 tarihine kadar sürecek olan Program hakkında bilgilendirme konuşması yapan  il Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Yalçın, Ürün rekoltesi ve kalitesini yükseltmek ve ülke ekonomisine katkı sunmanın yanı sıra çiftçiye alternatif ürün elde etmesini sağlamak amacıyla böyle bir program uygulamasına gidildiğini belirtti. Yalçın, Kendilerine başvuran ve şartlara uygun çiftçilere, Badem, Ceviz veya Fıstık fidelerinin yanı sıra ihate duvarı, su deposu ve damlama sulama sistemlerini de kendilerinin kurduğunu söyledi.

Gerekli bilgilerin dağıtılan el ilanları ve afişlerde yer aldığını ifade eden Yalçın, ayrıca ilçe Müdürlüğünden gerekli bilgileri alabileceklerini kaydetti.

Daha sonra bir konuşma yapan Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, Programın önemine dikkat çekerek meyveciliğin gelişmesi için bir fırsat olduğunu vurguladı. Kaymakam Ermiş, Ayrıca muhtarlara da seslenerek sosyal risklerin azaltılması amacıyla Aile-Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından dezavantajlı ailelerin tespiti için yapılacak saha çalışmasında görev alacak görevlilere destek olunmasını istedi. Ermiş, ayrıca şu anda mahalleler de (köyler de) devam eden çocuk felci aşısının da önemine dikkat çekerek bu konuda da muhtarlardan destek beklediklerini söyledi.

Toplantı soru cevap bölümü ile sona ererken çiftçi ve muhtarların en fazla üzerinde durdukları konunun hisseli arazilerin durumu olduğu görüldü. (Mehmet Aslan - İLKHA)