• DOLAR 32.589
  • EURO 34.863
  • ALTIN 2495.46
  • ...
`Akdeniz bu yıl bin 750`den fazla göçmene mezar oldu`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CENEVRE - VİYANA: Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Sözcüsü Joel Millman, Avrupa`ya kaçak yollardan girmek isterken Akdeniz'de boğularak ölen göçmenlerin sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 30 kat arttığını söyledi.

Millman,  yaptığı açıklamada, "Akdeniz, bu yıl şimdiye kadar bin 750'den fazla göçmene mezar oldu. Bu rakam geçen yıl Akdeniz'de 21 Nisan tarihine kadar hayatını kaybeden 56 mülteci ile kıyaslandığında yaklaşık 30 kat daha fazla" dedi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden (BMMYK) yapılan yazılı açıklamada ise, insan kaçakçılarının, Akdeniz`de İtalya ile Libya arasında sık kullandığı Sicilya Kanalı olarak adlandırılan bölgede geçen pazar günü meydana gelen kazada kaybolan göçmen sayısının 800'den fazla olduğunu açıkladı.

Teknede yaklaşık 850 göçmenin bulunduğu ve yaşanan kaza sonrasında sadece 28 göçmenin kurtarıldığının ifade edildiği açıklamada, teknedekilerin 350'sinin Eritreli, diğerlerinin ise Suriye, Somali ve çatışmaların yaşandığı diğer ülkelerden kaçan insanlar olduğu belirtildi.

BMMYK, yıl başından bu yana Kuzey Afrika'dan Avrupa'ya ulaşan göçmen sayısının 35 bini geçtiğini bildirdi. Geçen yıl 219 bin göçmen Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya ulaşmış, yaklaşık 3 bin 500'ü yaşamını yitirmişti.

"Kapsamlı yaklaşıma ihtiyacımız var"

Öte yandan, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Avrupa'daki göçmen sorunu ile ilgili olarak "Daha fazla hayat kaybedilmeden harekete geçmeye olduğu kadar bütün yönleriyle daha iyi mülteci yönetimi için kapsamlı yaklaşıma ihtiyacımız var" dedi.

Juncker, resmi ziyaret kapsamında geldiği Viyana'da Avusturya Başbakanı Werner Faymann ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, mülteci sorunun acil çözüm beklediğini ifade etti.

AB'nin harekete geçmesinin ahlaki ve insani zorunluluk olduğunu söyleyen Junker, "İnsanların yaşamları söz konusu. Çabalarımızı artırmalıyız" dedi. Jurker, komisyon olarak üye devletler ile yeni Avrupa Mülteci Stratejisi'ni hazırlamaya çalıştıklarını aktardı.

Mülteci sorununa "ortak bir Avrupa cevabı" vermek gerektiğine işaret eden Junker, "Daha fazla hayat kaybedilmeden harekete geçmeye olduğu kadar bütün yönleriyle daha iyi mülteci yönetimi için kapsamlı yaklaşıma ihtiyacımız var" diye konuştu.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir