• DOLAR 32.347
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2308.804
  • ...
Yemen`e operasyon sona erdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suudi Arabistan resmi televizyonuna göre, koalisyon Husilere karşı başlattığı Kararlılık Fırtınası Operasyonu'nu sona erdirdi. Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı mevcut operasyonun hedeflerine ulaştığını, şimdi yeni bir siyasi aşamaya geçildiğini ve ‘Umudun Yeniden Tesisi Operasyonu` operasyonun başladığını açıkladı.

Koalisyonun sözcüsü Ahmed Asıri operasyonların çok dikkatlı bir şekilde gerçekleştiğini, 2 bin 415 hava saldırısının gerçekleştiğini, tüm hedeflerin dikkatlı bir şekilde belirlendiğini ve Yemen hükümeti ve cumhurbaşkanının talebine bağlı olarak koalisyon Kararlılık Fırtınası Operasyonu'nu sona erdiğini ilan etti.

Yeni operasyon yarından itibaren başlıyor

Asiri'nin verdiğ bilgilere göre, yeni operasyon yarından itibaren başlıyor. Amaç ise, Yemen'in yeniden inşası ve istikrarın korunması. Asiri, yeni operasyonun yardım, tahliye ve insani yardım operasyonu olarak devam edeceğini de belirtti. Asiri, ‘Umudun Yeniden Tesisi` operasyonunun siyasi, diplomatik ve askeri girişimlerden oluştuğunu söyledi.

Asiri üç durumda Yemen'e yeniden askeri müdahalede bulunabileceklerini söyledi. Bunları şöyle özetledi:

"Husilerin Yemen'de yeniden harekete geçmesi ve Yemen halkı için yeniden tehdit oluşturmaları veya istikrara zarar vermeleri halinde Koalisyon harekete geçecek. Ayrıca Husilerin komşu ülkeler için tehdit oluşturması da yeniden bir askeri operasyonun başlaması için geçerli neden sayılacak."

Asiri ayrıca “Elimizdeki bilgilere göre Husilerin Yemen`de silah deposu kalmadı. Ancak herhangi bir yerde bir silah deposunun olduğunu öğrenirsek onu hedef alacağız” dedi.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, Yemen`de Husilere karşı başlattığı operasyonun Suudi Arabistan`a ve komşu ülkelere yönelik tehditleri ortadan kaldırdığını, Husilerin balistik füze donanımının yanı sıra ağır silahını imha ettiğini duyurdu.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı, ayrıca Husilere ve onların müttefiki devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdallah Salih`e ait balistik füze donanımının yanı sıra ağır silah savunma gücünü de imha ettiğini duyurdu.

Bakanlık, Husilere karşı başlatılan operasyonun Suudi Arabistan`a ve komşu ülkelere yönelik tehditleri ortadan kaldırdığını belitti.
Yemen Cumhurbaşkanı Abdrabbuh Mansur Hadi`den Pazartesi günü bir mektup aldığını duyuran bakanlık, mektupta Hadi`nin operasyonun hedeflerine ulaştığını ifade ettiğini söyledi.

26 Mart'ta başlamıştı
Siyasi krizin yaşandığı Yemen'de Husilerin başkent Sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Aden'i 'geçici merkez' ilan etmiş ve bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarda bulunmuştu.

Bu gelişmelerden sonra Husilerin Aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine Hadi yönetimi, Arap Birliği ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çağrısında bulunmuştu. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon 26 Mart'ta Husilere yönelik hava harekâtı başlatmıştı.

Operasyona Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan Körfez ülkelerinin yanı sıra Fas, Sudan, Ürdün ve Mısır da katılmıştı.
Kaynak: Al Jazeera

Bu haberler de ilginizi çekebilir