• DOLAR 32.384
  • EURO 35.072
  • ALTIN 2326.267
  • ...
Diyarbakır Halk Sağlığı müdürlüğünden aşı açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

20-25 Nisan arası kutlanan 10`uncu Avrupa Aşı Haftası dolayısıyla bazı açıklamalarda bulunan Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Doktor Fatih Mehmet Aslan, aşının insan hayatı için çok önemli olduğunu belirterek herkesi aşı hususunda daha hassas olmaya çağırdı.

Hastalıkların kontrol altına alınması ve sürdürülmesi için Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi tarafından, 2005 yılından itibaren aşılamanın  desteklenmesini savunmak için her yıl ‘Aşı Haftası` yapılmasına başlandığını belirten Doktor Aslan, 2015 yılına kadar dokuz kez düzenlenen  ‘Avrupa Aşı Haftası` etkinliğine Türkiye`nin de katıldığını ifade etti.

“Aşı sayesinde önemli kazanımlar sağlanmıştır”

Aşının insanda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri v.b. bazı mikropların salgıladığı zehirlerin etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddeler olduğunu ifade eden Doktor Aslan, “Aşı insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Yapılan aşı uygulamaları neticesinde sağlık alanında büyük kazanımlar sağlanmıştır. Bunlardan en önemlileri arasında; çiçek hastalığının dünya üzerinden yok edilmesi ve çocuk felci yapan mikrobun ülkemizin de içinde bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesinden yok edilmesi, ayrıca ülkemizde kızamık hastalığının elimine edilmesi aşamasına gelmesi sayılabilir.” Diye konuştu.

“Aşı, her yıl 40 - 50 bin bebeğin ölümünü önlüyor”

10. Avrupa Aşı Haftasın da sağlık personellerinin aşılama konusundaki duyarlılığını ve toplumsal farkındalığı artırmak için ilan edildiğini vurgulayan Doktor Aslan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öncelikle kızamık ve polio eksik aşılı ve aşısız 5 yaş altı çocukların aşılarının tamamlanması ve aşılanma talebinin artırılması hedeflenmektedir. Ülkemizde Genişletilmiş Bağışıklama Programının amacı aşı ile korunabilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesidir. Bu program difteri, boğmaca, tetanoz (yeni doğan tetanozu dâhil), kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği, verem, çocuk felci, hepatit-A, hepatit-B, hemofilus influenza tip b ve streptokokus pnömoniye  bağlı invaziv pnömokokal  hastalıkların engellenmesini kapsamaktadır.”  İfadelerini kullandı.

“Her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır”

Kendilerine bağlı Aile Sağlığı Merkezleri tarafından bebeklere, okul çağı çocuklara ve gebelere aşılama çalışmalarının rutin olarak yapıldığını dile getiren Doktor Aslan sözlerini şöyle noktaladı:

“Gezici sağlık ekipleriyle köy ve mezralara gidilmekte ve aşılama hizmetleri götürülmektedir. Erişkin Aşılama Programı çerçevesinde yetişkinlere yönelik aşılama aktivitelerimiz aile sağlık merkezlerinde yapılmaktadır. Sevgili Anneler, Babalar; geleceğimizin teminatı en kıymetli varlıklarımız olan çocuklarımızın sağlıklı yetişmeleri için rutin aşılarını yaptıralım, bu konuda tüm sağlık çalışanlarına yardımcı olalım.” (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir