• DOLAR 32.523
  • EURO 35.166
  • ALTIN 2493.046
  • ...

20 yıllık pazarcı Necmettin Kılıç, bu hafta domates fiyatlarında ciddi oranda yükseliş olmasından yakınıyor, “Geçen hafta 1.5 liraya sattığımız domatesin kilosu bu hafta 4 liraya çıktı.”diyor. Kılıç`ın endişesi fiyatların daha da yükselmesi çünkü domatesin yoğun olarak yetiştiği Antalya ve Mersin`den gelen haberler üretimde bir bolluk olmadığına işaret ediyor. Kılıç`a göre havalar soğuk ve ihracatta da artış olunca fiyatlar fırladı.

Al Jazeera`ye konuşan İstanbul Yaş Meyve-Sebze ve Bostan Komisyoncuları Derneği (İSMEYDER) Başkanı Nevzat Dayan, geçen hafta halde domatesin kilosunun 5.5 liraya kadar çıktığını , bugün ise 50 kuruşluk düşüş olduğunu söylüyor. Dayan`a göre ihracat ve soğuk havanın etkisiyle kısa sürede fiyatlar düşmez:

“İki ay daha fiyatlar böyle gider. İhracat var, soğuklar da olunca piyasada domates azaldı. Fiyatlar ayın 15`inden sonra biraz düşmeye başlar.”

"Hava soğudu, meyve büyümüyor"
İstanbul Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hayrettin Uçak ise domates fiyatlarında son aylardaki yükselişin ihracattan değil, hava şartlarından kaynaklandığını söylüyor. Al Jazeera`ye konuşan Uçak, “Havalar soğuyunca, meyve büyümüyor” diyor:

“Hava şartlarını görüyorsunuz. Meyve oluşmuyor, azalmaya başlıyor. Havalar ısınırsa birdenbire fiyat düşebilir ama bu havalarla mümkün değil. Önümüzdeki hafta da ısınma beklenmiyor.”

Ege'de don, Akdeniz'de fırtına
Meteoroloji Genel Müdürlüğü hafta sonuna kadar şiddetli yağış, don, fırtına, kar ve toz fırtınası uyarısında bulundu. Ege Bölgesi'nde etkili olacak yağışla birlikte hava sıcaklığında 4 - 6 derece düşüşler bekleniyor, özellikle yüksek kesimlerde zirai don yaşanabileceği uyarısında bulunuldu. Batı Akdeniz açıkları ile Doğu Akdeniz'in batısında rüzgarın Salı öğle saatlerinden sonra batı ve güneybatı yönlerden kuvvetinde fırtına şeklinde esmesi bekleniyor.

Üretimde üçüncü, verimde 48. sırada
Türkiye İstatistik Kurumu`nın açıkladığı verilere göre Mart ayında domates fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 25 arttı, 2014'te fiyat 2 lira iken, 2015 Mart ayında 2.5`a yükseldi. Sofralık domates üretimde Antalya ilk sırada yer alıyor.

Türkiye, domates üretiminde Çin, Hindistan ve ABD`nin ardından dünyada dördüncü sırada. Çin, dünya üretiminin yüzde 30,55`ini, Hindistan yüzde 10,58`ini, ABD yüzde 7,94`ünü, Türkiye ise yüzde 6,92`sini karşılıyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'ne göre ABD, Türkiye`nin domates üretim alanının yüzde 55`i kadar bir alanda domates tarımı yaparak, Türkiye`den fazla domates üretiyor. Domates üretim alanında Çin ve Hindistan`ın ardından gelen Türkiye, ABD`deki verim seviyesine ulaşırsa üretimini ikiye katlayabilir.

Dünyada ortalama domates verimi hektar başına 33,6 tonken, Türkiye`de 40,8 tonu buluyor. Türkiye, domates tarımında dünya ortalamasının üzerinde bir verim alınmasına rağmen, Türkiye, verim sıralamasında ülkeler arasında 48`inci sırada.

Kaynak: Al Jazeera