• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Sara Hastalarına Cerrahi Çözüm
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2 yıldan daha uzun süre ilaç kullanılmasına karşın halk arasında "sara" olarak bilinen "epilepsi" nöbetlerinin devam etmesi halinde, beynin üzerine yerleştirilen elektrotlarla sorunlu bölgenin tespit edilmesi sonrasında cerrahi uygulama ile lezyon çıkartılabiliyor.

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Erdoğan, yaptığı açıklamada, merkezi sinir sistemi hücrelerinin beklenmedik, aniden elektriksel boşalması sonucu ortaya çıkan hastalığın "epilepsi" olarak isimlendirildiğini söyledi.


Birkaç dakika sürdükten sonra geçen ve nöbetler şeklinde görülen hastalığın, toplumda her yüz kişiden birinde görüldüğünü ifade eden Erdoğan, "Türkiye nüfusuna oranladığında şu anda 700 bin epilepsi hastası var. Yaklaşık olarak her yıl yüz binde 45 oranında epilepsi hastasının nüfusa katıldığı düşünülüyor. Bu da 30 bin civarında epilepsi hastasının mevcuda eklendiğini gösteriyor" dedi.

Erdoğan, epilepsinin öncelikli olarak ilaçla tedavi edildiğini ve mutlaka uygulanması gerektiğini, epilepsi hastalarında ilaç tedavisine cevabın yaklaşık yüzde 65 olduğunu bildirdi.

İlaç tedavisinin ikili ya da üçlü kombinasyon şeklinde yapıldığını anlatan Erdoğan, "Buna iki yılın üstünde tüm ilaç tedavisini uygulanmasına rağmen bazı hastalarda nöbetler devam etmektedir" dedi.

Hastalarda ilaç kullanımına karşın nöbetlerin devam etmesinin tıpta "ilaca dirençli epilepsi" olarak tanımlandığını bildiren Erdoğan, bu durumda epilepsi cerrahisinin söz konusu olduğunu söyledi.


Bu yöntem, tümör ya da odak konuşma, yürüme, hareket etme gibi önemli merkezde olan hastalarda sık kullanıldığını anlatan Erdoğan, "Lezyonun yeri tam olarak belirlenen ve çıkarıldığında hastaya zarar vermeyeceği ortaya konulduğunda, bu tür cerrahide yüzde 90`a yakın tamamen nöbetlerden kurtulmak mümkün olabiliyor" dedi.

haber7

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir