• DOLAR 32.325
  • EURO 35.095
  • ALTIN 2282.007
  • ...
CIA Başkanı Sisi ile görüştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yapılan açıklamaya göre görüşmenin içeriği ABD ile Mısır arasındaki işbirliği ve terörle mücadeleydi. Peki açıklanmayan içerikte neler vardı?

ABD yönetimi darbe sonrası yıllardır Mısır`a yaptığı yardımı dondurma kararı almıştı. Bir süreliğine askıya alınan yıllık 1,5 milyar dolarlık yardımın yeniden devreye sokulmasına karar verildi. Yani ABD, eskiden olduğu gibi yine Mısır Ordusuna yıllık 1,5 milyar dolar para gönderecek.

ABD ile Mısır arasındaki askeri işbirliği para yardımıyla sınırlı değil. ABD Savunma Bakanlığı, Mısır Ordusuna 57 milyon dolarlık yeni füzeler verdi.


CIA Başkanın Kahire`ye gelişindeki bir diğer dikkat çeken detay Mısır`ın Gazze sınırıyla ilgili. Mısır Ordusu uzun bir süredir Sina`daki şiddet olaylarından Gazze`deki Hamas yönetimini sorumlu tutuyordu.

3 Temmuz 2013`teki darbe sonrası Refah sınırı kapatıldı, sınırdaki tüneller yıkıldı ayrıca Cunta yönetimi, Refah`a yani Gazze`deki 2 milyon Filistinlinin dünyaya açılan tek kapısı olan sınır hattına tampon bölge kurma kararı aldı.

500 metre derinliğindeki tampon bölge projesi nedeniyle sınırdaki evler havaya uçuruldu. Mısır son olarak tünellerle ilişkili olanları idam cezasına çarptırma kararı aldı.

Arap dünyasında en çok konuşulan konulardan biri Mısır`ın Gazze`ye yönelik olası bir askeri operasyonu, bu daha önce dile getirilmişti. CIA Başkanının ziyaretiyle Mısır Ordusunun İsrail`den sonra Gazze`ye saldırı düzenleyebileceği ihtimali yeniden gündeme geldi.

Ve bölgenin en stratejik meselesi, Yeni Süveyş Kanalı Projesi. Geçen ay Şarm el Şeyh`teki toplantıda projenin detayları masaya yatırıldı. Hani şu ABD Dışişleri Bakanı John Kerry`nin açılış konuşmasını yaparken “İsrail`in geleceği için her şeyi yapmaya hazırız” dediği toplantı.

İngiliz Petrol şirketi projeyle ilgili olarak Mısır`a 12 milyar Euro yatırım kararı aldı. İngilizlerle birlikte ABD ve İsrail de o projenin içerisinde yer alıyor. Mevcut Süveyş Kanalının genişletilmesini içeren projeye paralel olarak İsrail`in Akdeniz`i Kızıldeniz`e bağlayan kanal projesi de var.

Yeni Süveyş Kanalı aslında Muhammed Mursi`nin projesiydi. Süveyş`i İngiliz esaretinden kurtarıp milli bir kanal haline getirmeyi amaçlayan Mursi`nin bu hamlesi 3 Temmuz darbesinin de seslendirilmeyen gerekçesiydi.

Mursi, o projenin başına Başbakan Hişam Kandil`i getirmişti. Tahrir`de Mısırlı muhalifler “şeriat geliyor” yalanıyla gaza getirilip, darbeye zemin hazırlarken, Batı`ya nasıl hizmet ettiklerinin farkında bile değillerdi.
Darbe Sisi`ye yaptırıldı, Sisi daha sonra Cumhurbaşkanlığına getirildi ve Mursi`nin milli Süveyş Kanalı projesi de şimdi Sisi`ye emanet edildi.

Projenin başında Sisi var işi yönetenler ise Batılı güçler. İngilizlerin 12 milyar dolarlık yatırımı, İsrail`in Süveyş`e paralel kanal açma adımı ve CIA Başkanın ziyareti. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir