• DOLAR 32.426
  • EURO 35.857
  • ALTIN 2325.988
  • ...
Bismil`in Yaşam Standardı Değişiyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Diyarbakır`ın Bismil İlçesinde hazırlanan proje ve programlar ile hayat her alanda değişecek. Yaşam sağlıktan, sosyal alana, ekonomiden sanayiye eğitimden kentleşmeye doğru birçok projeyi bünyesinde barındıran program ile bir standarda yükseltilmesi hedefleniyor.

İstihdam Artıyor Pamuk Hasat Makinesi Sıkıntısı Var
Bismil ilçesinde sulama kanalları yanı sıra, ilçenin köylerinde 100`den fazla sulama sondaj kuyuları açıldı. Bu da 50 bin dönüm arazinin daha sulu arazi konuma düştüğü anlamı taşıyor. Bismil`de bu yıl pamuk üretiminde artış olması nedeniyle çoğu çiftçi pamuğunu daha toplamadı. Edinilen bilgiye ilçede gelecek yıl için 40 adet pamuk toplama makinesi sipariş edilmiş. Pamuk veriminin iyi olması ve bu yıl pamuk ekiminin fazla olması pamuk çırçır fabrikaların depoları ağzına kadar dolu olduğu belirtiliyor.

Silvan Barajı Bitmesiyle Bismil`in Silvan Tarafındaki Araziler Sulu Duruma Geçecek
Kralkızı-Dicle Pompaj Sulaması birinci kısım inşaatında fiziki gerçekleşmenin yüzde 57 düzeyinde olduğunu belirtiliyor. ``Kralkızı-Dicle Cazibe Sulaması birinci kısım inşaatının fiziki gerçekleşmesi ise yüzde 87 düzeyinde. Toplam uzunluğu 639 km olan ve yaklaşık 500 bin hektar alanı sulayacak 7 tane ana kanalın inşaatına başlamış bulunmakta. Aşağı Mardin Ana kanalı bu yılsonunda büyük oranda bitecek. Silvan Barajı projesi başladı. Tek başına bu proje 200 bin hektara yakın alanda sulama sağlayacak. Silvan projesi, bütününe baktığınız zaman 5 milyar liradan fazla maliyeti olan bir proje ve gerçekten Diyarbakır, Bismil bölgesi özellikle sulama alanında dönüştürecek, çehresini değiştirecek bir proje. Bunun başlamış olmasından Bismilliler büyük memnuniyet duyacak.

Hayvancılığın Desteklenmesi
Hayvancılık desteklerine ilişkin olarak Bismil`de 50 baş ve üzeri süt sığırcılığına destek sağlanıyor. ``Bu projeler bölgenin süt üretimine yüzde 13, et üretimine ise yüzde 5 katkı sağlayacak``

Sağlık Yatırımları ve SODES Uygulamaları
Eylem planı çerçevesindeki sağlık yatırımları ile Bismil`de 75 yataklı hastane dışında 100 yataklı yeni hastane yapılması, Tepe Beldesinde 25 yataklı hastane ile ilçede toplam 200 yataklı hastaneye ulaşacak. Geçen yıl itibariyle ilçede sağlık personeli sayısının artmış, yapımı devam eden hastanelerin bitmesiyle sağlık personeli sayısı %150 artacak.

Eğitim Yatırımları
Eğitimde 2000 öğrencilik yeni Meslek Yüksek Okulu yapımı devam ederken, 200 yataklı pansiyon kız meslek lisesi yapımı devam ediyor.

İlçenin En Büyük Sorunu Gençlerin Madde Bağımlılığı
Bismil`de Ekim ayı İlçe İnsan Hakları Kurulu Toplantısı`nda Bismillin kanayan yarası madde bağımlısı olduğu ifade edildi. İlçe İnsan Hakları Kurulu, ilçede 600 yakın gencin madde bağımlısı olduğu ifade edildi. Kurulda, ilçenin en önemli sorunlarının başında madde bağımlısı oluştuğu ifade edildi. İlçede güvenlik güçlerinin uyuşturucu maddelere karşı mücadele de yetersiz kalındığı ifade edilirken, ilçede emniyet ve kolluk kuvvetlerinin, toplumun sağlık ve ahlakını bozacak uyuşturucu madde ile mücadele çalışmalarının iyi sürdürmediği ifade edildi.

Ayrıca, kurulda, madde bağımlısı gençlerin topluma kazandırılması için ilgili birimlerle görüşmelere başlanacağı; psikolojik desteğin sağlanacağı şayet ihtiyaç duyulursa tedavi işlemleri için gerekli işlemlerin başlatılacağı, eğitimine devam etmek isteyen gençlere destek sağlanacağı vurgulandı.

Hasan Gündüz - İLKHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir