• DOLAR 32.597
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2493.522
  • ...
Filistin Esirler Günü Münasebetiyle Esirler Raporu Yayınlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filistin Ulusal Meclisi'nin kararıyla 1974 yılında 17 Nisan tarihi Filistin Esirler Günü olarak belirlendi. O yüzden o yıldan bu yana bu tarihte Filistinli esirlere vefa amaçlı çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu yıl da 17 Nisan'dan (bugünden) başlanarak bir hafta boyunca Filistin Esirler Haftası ismiyle çeşitli etkinlikler ve bilgilendirme çalışmaları düzenlenecek. Bu vesileyle esirler haftasının ilk gününde Filistinli esirler hakkında bir rapor yayınlandı. Bu raporda Filistinli esirlerle ilgili rakamlar da yer alıyor.

Filistinli esirler raporunda yer alan özet bilgiler de şöyle:

1967 işgalinden bu yana 850 bin Filistinli işgal zindanlarına girdi. Bu sayı ise siyonist işgali altında bulunan Filistin topraklarında yaşayan tüm Filistinlilerin yaklaşık yüzde yirmisine tekabül ediyor.

Filistin topraklarında yaşayan Filistinli ailelerden, içlerinden en az bir kişinin esaret yaşamadığı, işgal zindanlarına girmediği herhangi bir aile bulunmuyor. Yani her Filistinli aile esaretin acısını bire bir yaşamış. Bazı ailelerinin birçok ferdi ya da bir ferdi bir kere değil birçok kez yaşamış. Bu şekilde esaret acısını mükerrer olarak yaşamış olan ailelerin sayısı da az değil.

Hâlen işgal zindanlarında tutulan Filistinli esirlerin sayısı 6500 civarında. Bunlardan 200 kişi henüz çocuk yaşında, 24'ü kadın. 480 kişi de idarî hapisle yani haklarında herhangi bir dava açılmamış, suçlamada bulunulmamış bir şekilde esaret altında tutuluyor.

Esaret altında tutulanlardan 14 kişi milletvekili, yani Filistin Parlamentosu üyesi. Bir kişi eski bakan. Ayrıca onlarca akademisyen bulunuyor.

Esirler 22 esir kampına, zindana ve tevkif merkezine dağıtılmış durumdalar.

Esirlerin %85'ini Batı Yaka ahalisinden olanlar, %5.8'ini Gazze ahalisinden olanlar kalanları yani %9.2'sini de Kudüs ve 1948'te işgal edilmiş bölge ahalisinden olanlar oluşturuyor.

490 esir bir ya da daha fazla müebbet hapse mahkûm edilmiş durumda.

Filistin Haber

Bu haberler de ilginizi çekebilir