• DOLAR 32.5
  • EURO 34.819
  • ALTIN 2489.458
  • ...
Vali Koçak: Şehirler insansızlaştırılmaması gerekir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Mardin Valiliği, Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Artuklu Belediyesi’nin organize ettiği Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi kapsamında uluslararası turizm buluşması açılış programı ile başladı.

Programa Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol Akay, Artuklu Belediyesi Eş başkanları Emin Irmak ile Sevinç Bozan, AB Müşteşarı François Begeot, IPA Fonları Program Yöneticisi Simona Pohlava, Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi’nin ekip lideri Michael Jay, AB Mali Programları Daire Başkanı Murat Altun ve birçok STK temsilcisi katıldı.

Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak, proje hakkında bilgilendirmede bulunarak şehirlerin insansızlaştırılmaması gerektiğine vurgu yaptı. Turizmin sadece ekonomiye bağlanmaması gerektiğine işaret eden Koçak, turizmin kültürler arası etkileşim olarak da değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, Mardin’in bir arada yaşamanın kültürünü içerisinde barındırdığını aktardı.

Daha sonra konuşma yapan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol Akay ise şunları söyledi; “Her şehrin bir güzelliği vardır; ama Mardin’in ayrıcalığı tarihi, çok kültürlülüğü kendi içinde barındırması ve binlerce yıldır yaşayarak bugünlere getirilmesidir. Bundan dolayı Mardin’e baktığımız zaman biraz ihmal edilmiştir. Yeni bir enerji ile çok güzel şeylerin başarılacağına inanıyoruz. Mardin’in yerüstü güzellikleri kadar hatta daha fazlası yer altında da yer alıyor. Bunun en güzel örnekleri Dara harabeleri ve Nusaybin’deki Mor Yakup Manastırı’dır. Mardin sadece merkez değil, ilçeleriyle köyleriyle kocaman bir hazinedir.”

Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Emin Irmak da bu tür çalışmaları önemli olduğunu ifade ederek, “Mardin hem tarihi ipek yolu üzerinde hem de kadim Mezopotamya’nın merkezinde olan stratejik bir öneme sahip. Mardin UNESCO adayı, bu anlamda yolumuz uzun. Bu şehri bozmadan, bu şehri yaşanabilir bir hale getirmek dileğimizdir. Mardin’i sürekli yaşanılacak bir şehir yapmak istiyoruz.” dedi.

Açılış konuşmalarından sonra program kapsamında konferans düzenlendi. Konferansa katılan katılımcılar, karşılıklı görüşlerini paylaştı. Festival programı, 19 Nisan günü verilecek konserle sona erecek. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir