• DOLAR 32.371
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2325.427
  • ...
Soru hırsızlarına kırmızı bülten
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bilirkişilerin hazırladığı raporun ardından şüpheli sayısının 2 bin 893 olarak belirlendiği 2010 KPSS soruşturmasında, tüm yollar Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği'ne çıkıyor. Soruların servis edildiği yer olarak belirlenen, ancak birçok delillerin karartıldığı dernekle isimleri anılan 2 kritik şüpheli ile ilgili savcılık harekete geçti. 32 kişinin tutuklandığı KPSS operasyonu ve ÖSYM eski başkanlarının ifade vermelerinin ardından KPSS hırsızlığının şifrelerini çözmek için kolları sıvayan savcılık, Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği'nin Genel Sekreteri Mehmet Hanefi Sözen ile soruları Baki Saçı'ya gönderdiği tespit edilen Berat Koşucu hakkında yakalama kararı çıkarılmasını talep etti. Savcılık ayrıca, 2010 KPSS'de 'dahiler' arasında yeralan bir aday hakkında da yakalama istedi. Savcılığın talebini değerlendiren Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği, Sözen, Koşucu ve sözkonusu aday hakkında yakalama kararı çıkardı.

KIRMIZI BÜLTEN KAPIDA

Mahkemenin kararının ardından savcılığın, yurtdışına kaçtıkları belirlenen Sözen ve Koşucu ve KPSS dahisi aday hakkında kırmızı bülten hazırlıklarına başladığı öğrenildi. Sözkonusu isimlerle ilgili iddiaların yer alacağı dosya Adalet Bakanlığı'na gönderilecek. Bakanlık daha sonra 3 isim hakkında kırmızı bülten çıkarılması talebiyle Interpol'e başvuracak. Kırmızı bültenin çıkarılması sonrasında ise hırsızlık şüphelilerinin kimlik, fotoğraf ve parmak izi gibi bilgileri Interpol'e üye 190 ülkeye gönderilecek.

PEŞ PEŞE KAÇTILAR

KPSS hırsızlığı soruşturmasının kendilerine sıçrayacağını anlayan Sözen ile Koşucu, peş peşe firar etmişti. Turgut Özal Derneği Sekreteri Mehmet Hanefi Sözen'in 29 Kasım 2014 tarihinde yurtdışına çıktığı belirlenirken, dernekte 'ofis elemanı' olarak görünen ve soruları servis ettiği tespit edilen Berat Koşucu'nun ise Sözen'den sadece 6 gün sonra yani 05 Aralık 2014'te yurtdışına kaçtığı belirlendi.

138 'dahi' ile telefonlaşmış

Eğitim Bilimleri alanında 100 ve üzeri net yapan 1970 adayın kendi aralarında irtibatlı olduğu tespit edilirken, örgüt şemasında 'lider' olarak gösterilen Hanefi Sözen'in sözkonusu şüphelilerden 138'i ile doğrudan ve dolaylı olarak telefon irtibatının olduğu belirlendi. Sözen'in bağlantılı olduğu isimlerden 16'sı ise Eğitim Bilimleri sorularının tamamını doğru yanıtladı.

Ayrıca Sözen'in Genel Sekreteri olduğu Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği'ne ait ve aralarında Baki Saçı'ya soruların gönderildiği Berat Koşucu'nun kullandığı bilgisayarın da bulunduğu 3 bilgisayarın içindeki bilgiler imaj alma işlemi sırasında geri döndürülemeyecek şekilde silindi. Bu bilgisayarların imajlarını almak için görevlendirilen Başkomiser Öner Güven'in imaj alma işleminin yapıldığı 4 Eylül 2010 tarihinden bir gün önce Hanefi Sözen ile 3 kez telefonla görüştüğü tespit edildi.

Yeni Şafak

Bu haberler de ilginizi çekebilir