• DOLAR 32.601
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2492.627
  • ...
Davutoğlu AK Parti seçim beyannamesini açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Arena'da düzenlenen AK Parti Seçim Beyannamesi ve Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısı'nda 100 maddelik seçim beyannamesini açıkladı.

Yeni Anayasa ve Başkanlık sistemine vurgu yapılan beyannamede yeni anayasa için "TBMM'nin 7 Haziran sonrası ilk amacı sivil anayasayı yazmak olacaktır." İfadeleri yer alırken, başkanlık sistemi için "İdari yapının başkanlık sistemi çerçevesinde yeniden düzenlenmesini gerekli görüyoruz. Başkanlık sistemi yetki karmaşasını giderecektir." denildi.

Konuşmasına muhalefet partilerini eleştiren Başbakan Davutoğlu, CHP'nin seçim propagandasına atıfta bulunarak, "Amerika'dan ithal alkış propagandalarıyla, kedilerle bu işi çözemezsin. 13 yıldır ekonomik krize rağmen kalkınan Türkiye'yi herkes alkışlıyor. Şimdi o konuşacak sözü olmadığı için alkışlıyor ama bizim sözümüz var. Onlar konuşur AK Parti yapar. Sayın Kılıçdaroğlu bizim Amerika'dan gelecek akıllara ihtiyacımız yok. Biz milletin diliyle konuşuruz. Ama hakkını yemeyelim. Ben buradan Kılıçdaroğlu'nu tebrik etmek istiyorum. İlk defa bir seçim başarısına imza attı. CHP içinde ön seçimi kazandı ve çok mutlu oldu. Ama ne yazık ki 7 Haziran milletin seçimi. Onun babayiğitliği yüzde 35'e kadar. Ben ise sizin bir neferiniz olarak yüzde 35'i burada telaffuz etmektense bu görevi bırakırdım. Biz yüzde 55'e yüzde 60'a yürüyoruz." dedi.

Demirtaş 6-7 Ekim'de de aynı hainliği yaptı

HDP'yi de eleştiren Davutoğlu, Ağrı'daki çatışma üzerinden Demirtaş'a yüklenerek, "Ama bilsinler biz 6-7 Ekim olaylarından ders aldık. Bu Demirtaş 6-7 Ekim olaylarında aynı hainliği yapmıştır ve insanları isyana teşvik etmişti." ifadelerini kullandı.

HDP'nin İstanbul'da konuştuğunda barış güvercini Ağrı'da ise şiddetin sözcüsü olduğunu dile getiren Davutğlu şöyle konuştu: "Neyseniz mertçe söyleyin. Ama ikiyüzlü siyaseti bırakın. Silahlı baskıyla oyları çalarız diye düşünüyorsanız o kardeşlerimiz 13 yılda Türkiye'nin nereye geldiğini biliyor. Demirtaş bu seçim sandığını sabote etmek isteyen demokrasi düşmanlarına bir şey söylemiyor bizi komployla suçluyor. HDP bir demokratik partiyse Demirtaş da eş başkanıysa çıksın ve desin ki seçim sürecinde hiç bir silahlı baskıyı kabul etmiyoruz. Teröristlerin yaptığı baskıya karşıyız. O zaman demokraside anlaşırız. Ama bilsinler biz 6-7 Ekim olaylarından ders aldık. Bu Demirtaş 6-7 Ekim olaylarında aynı hainliği yapmıştır ve insanları isyana teşvik etmişti. Seçim sandığının güvenliğini her ne pahasına olursa olsun sağlayacağız. Güvenlik güçlerimiz özgürlük ortamında seçimlere gidilebilmesi için ne tedbir alıyorsa bu tedbiri alacak. Demirtaş ve ekibine buradan bir kez daha sesleniyorum çıkın demokrasi ile tavrınızı açık bir şekilde ortaya koyun."

Beyannamede dikkat çeken maddeler

Yeni Anayasa, Başkanlık Sistemi ve Paralel yapıyla mücadeleye yer verilen beyannamede bazı başlıklar şöyle sıralandı:
- Türkiye Cumhuriyeti kimliği taşıyan kimse hiçbir makam sahibi tarafından tahkir edilemez. 
- Özgürlük, eşitlik ve adalet üzerine inşa edilecek yeni anayasanın en temel ilkesi insan onuru olacaktır. 
- Özgürlük ve güvenlik kavramlarını birbirlerinin karşıtı değil tamamlayıcı unsurları olarak kabul ediyoruz.
- Amir olan millettir, memur olar devlettir. Bürokratik seçkinciliğin vesayeti kabul edilemez. Meşruiyetini milletten almayan hiçbir gücün egemenliği kabul edilemez. 28 Şubat ve paralel yapı oluşumları gibi girişimleri kınıyor, ileride olabilecek benzer girişimlere karşı ortak tavır alacağımızı bildiriyoruz.
- Denetlenmeyen hiçbir güç kalmayacaktır. TBMM'nin 7 Haziran sonrası ilk amacı sivil anayasayı yazmak olacaktır. Tüm siyasi partileri bu oluşuma katkıda bulunmaya davet ediyoruz.
- Yargı bağımsızlığı esastır. Bu bağımsızlık kendi içinde oluşabilecek örgütlenmelere karşı da korunacaktır.
- Cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesiyle birlikte idari sistemin başkanlık sistemi olarak yapılandırılmasını yetki karmaşasının giderilmesi için gerekli görmekteyiz. Yasama yürütmenin etkin olduğu demokratik kontrol mekanizmalarının ön görüldüğü bir yönetim mekanizması olarak tasavvur ediyoruz. 
- Bürokraside hiçbir gerekçeyle yatay ya da paralel örgütlenmelere izin verilmez. 
- Demokratikleşme süreçleriyle ekonomik kalkınma arasında bağlanan güçlü bağ korunacaktır. Temel hedefimiz insan odaklı kalkınmadır. 
- Kadınlarımızın sosyal güvencesinin sağlanması en öncelikli hedeflerimiz arasındadır.
- Ekonomide nihai hedefimiz onurlu bir hayat yaşacak, vatandaşlarımızın evrensel standartlara, gelişmişlik düzeyine ulaşmasıdır. Hedefimiz Atatürk'ün muasır medeniyetler hedefine ulaşmak olacaktır. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir