• DOLAR 32.377
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2325.606
  • ...
Esed, Karışıklığı Çözmekte Samimi mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mücahid Temel / Doğruhaber

Suriye’de Beşar Esed rejiminin düşürülmesi için yapılan protestolar yedinci ayına girerken, göstericilere ağır silahlarla müdahalede bulunan ve şu ana kadar 3 binden fazla kişiyi öldürüp, on binlerce kişiyi de işkencelerden geçirip tutukladıktan sonra Arap Birliği’nin kendilerine ilettiği çözüm planını koşulsuz kabul etti. Ayrıca, cezaevlerindeki doluluk oranını en aza indirmek için öldürme olaylarına karışmamış kişilere de bayram affı çıkarttı. Bunlarla beraber katliamlarına da ara vermeyen Suriye rejimi, çeşitli kentlerde yaptıkları saldırılarla 25 kişiyi katlederek, reform yapmakta ne kadar samimi olduğunu gösterdi.

ARAP BİRLİĞİ SURİYE İLE ANLAŞMAYA VARDI
Suriye’deki protestoları askeri güçle durduramayan Esed rejimi, protestoları sonlandırmak için Arap Birliği’nin kendisine ilettiği çözüm planını koşulsuz kabul etti.

Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan Arap Birliği genel merkezinde Arap Birliği Dışişleri Bakanları, söz konusu plan hakkında görüşme yapmak üzere olağanüstü toplandı. Toplantıda Suriye’nin çekinceleri bulunduğu bazı konularda ikna edilerek, nihai anlaşmaya varıldığı açıklandı.

Katar Başbakanı Hamad Bin Casım toplantıdan sonra kameralar karşısına çıkarak, planın, Suriye’deki şiddet olaylarının bir an önce son bulması, hükümete karşı isyanlar başladıktan sonra tutuklananların serbest bırakılması, Suriye ordusunun sivil yerleşim yerlerinden çekilmesi ve Arap Birliği gözlemci heyetinin Suriye’de incelemelerde bulunması maddelerini içerdiğini söyledi.

Casım ayrıca, Suriyeli muhaliflerle Suriye rejimi arasında Arap Birliği çatısı altında Kahire’de başlayacak diyalog görüşmelerinin, anlaşmaya varıldığı bugünden itibaren iki hafta içinde yapılmaya başlayacağını kaydetti.
Casım, “Suriye’den planı uygulaması konusunda hareket bekliyoruz. Suriye bu kararları uygulamazsa, biz burada yine olağanüstü toplanacağız ve Suriye ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, yeni kararlar alacağız” diye konuştu.

SURİYE’DE BAYRAM AFFI MANEVRASI
Suriye’de, Kurban Bayramı dolayısıyla son olaylarda tutuklanan ve öldürme olaylarına karışmamış kişiler için af kararı çıktığı bildirildi.

Ülkedeki krizin çözümüne yönelik, Arap Birliği ve Suriye yönetimi arasında varılan anlaşmada tutukluların serbest bırakılması da yer alıyor. Ayrıca Arap Birliğinin muhalefetle uzlaşma ve silahlı müdahalelere son verme çağrısının ardından bu kararın alınması önemli bir manevra olarak görülüyor.

KATLİAM SÜRÜYOR
Suriye’deki Beşar Esed rejimi bir yandan Arap Birliği ile anlaşırken, diğer taraftan da Suriye’nin çeşitli kentlerinde yönetimin düşürülmesi için yapılan halk protestolarına saldırdılar. Yaptıkları saldırılar sonucu 21’i Humus’ta olmak üzere, Dırazor, Arbin, İdlib ve Şam’da toplam 25 kişi hayatını kaybetti.

Bir gün öncesinde de Suriye’nin Hama, Humus, İdlib ve başkent Şam banliyöleri olmak üzere güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu toplam 12 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı açıklandı.

Ayrıca, Der’a Üniversitesinde çıkan gösterilerde aralarında 4 kız öğrencinin de bulunduğu toplam 57 öğrencinin güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonda tutuklandığı bildirildi.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir