• DOLAR 32.347
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2308.142
  • ...
Siri`yi Kimin Seslendirdiği Ortaya Çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Apple'ın 8 Nisan'da yayınladığı iOS 8.3 güncellemesi ile iPhone'lara Türkçe Siri geldi. Yüzbinlerce kişinin soru sorduğu Siri'nin gerçeğine biz ulaştık. Canlı canlı konuştuğumuz Yelda Uğurlu sorularımıza içtenlikle cevap verdi. Siri olduğunu çarşamba günü öğrendiğini söyleyen Uğurlu, çalışmanın 3 yıl önce gerçekleştirildiğini anlattı. "Sesimin metro ve uçakta kullanılacağını sanıyordum" diyen Uğurlu aldığı ücreti ise "sözleşmeye göre söylemem yasak" diyerek açıklamadı.

Siri sen kimsin?
Ben Yelda Uğurlu. Radyocuyum ve seslendirme uzmanıyım.

Apple sana nasıl ulaştı?
Teklif Apple'dan gelmedi. Bir arkadaşım seslendirme şirketinin iki kadın sesi aradığını söyledi. Sesli demo göndermem için beni 15 dakikada bir arıyordu. Ben pek istekli değildim ama sonra kabul ettim.

İLK DUYDUĞUMDA KORKTUM

Siri olduğun ne zaman öğrendin?
Çarşamba günü Türkçe Siri güncellemesi ile öğrendim. Bir arkadaşım beni arayarak "Siri'nin sesi senin sesine ne kadar çok benziyor" dedi.
Peki ne hissettiniz?

İlk başlarda çok heyecanlandım. Ancak sonra biraz korkmaya başladım. Çünkü Google'dan arama yaptığımda insanların bel altı konuştuklarını gördüm. Bir an kimliğimin açık olmasından endişe ettim.

Siri sen iPhone kullanmıyor musun?
Evet kullanıyorum ama bende iPhone 4 var. iPhone 4'de ise güncelleme yapılamadığı için malesef Türkçe Siri yok . Hemen dinledim "evet bu benim" dedim.

BANA SESİNİ UÇAKTA KULLANACAĞIZ DEDİLER

Nasıl yani. Bilmeden mi yaptınız?
Ben bu seslendirmeyi 3 yıl önce yaptım. Bana sesimin metroda ve uçakta kullanılacağını söylediler. Ancak Siri'de duyunca olayın boyutunu anladım.

Bilmeden nasıl çalıştınız peki?
Önce bir sözleşme imzaladık. Uzun bir sözleşme. Bazı maddelerini hatırlamıyorum bile. 4 hafta boyunca seslendirme yaptım. Harf harf okudum. Cümleleri yanlış ve doğru şekilde okudum. 6-7 ay boyunca benim sesim analiz edilmiş.

Nasıl bir süreçti?
Çok yoğundu. Aynı saatte başladık ve hep aynı saatte bitti. Hayatımın en sıkıcı konuşmasıydı. Uykum geliyordu, belim tutuluyordu.

"İNSAN OLMA" DİYE UYARDILAR

Sizce sesiniz çok duygusuz değil mi?
Zaten benden de bunu istediler. Zaman zaman beni "Yelda insan oluyorsun" diye uyardılar.

Herkes merak ediyor. Çok para aldınız mı?
Sözleşmeye göre miktarı söyleyemem ama çok olmadığı kesin.

Yani Apple'a seslendirme yapıyorsunuz fazla para almıyor musunuz?
İçeriğini zaten bilmiyordum. Sözleşmede 5 yıl boyunca hiç bir bilişim firmasına seslendirme yapamayacağım maddesi bulunuyor.

Siri'den ilginç cevaplar
Beni güzel buluyor musun ?
Cevap: Buna yanıt veremiyorum
Hanımı ara?
Cevap: Hangi hanım
Seni Seviyorum
Cevap: Beni tanımıyorsun bile
Benimle evlenir misin?
Cevap: Arkadaş kalalım tamam mı?
Bana borç verir misin?
Cevap: Benim olan her şey senin zaten
Müslümanları seviyor musun?
Cevap: Ruhani soruları bu konuda daha yetkili birine sormanı tavsiye ederim.
Aşık oldum ne yapmalıyım?
Cevap: Aşkı aramak iyidir ama aramazken bulmak daha iyidir.

İlk Siri Susan Bennett
Milyonlarca iPhone ve iPad'lerdeki sesli komut uygulaması Siri, 2011 yılında iPhone ile çıktı. Türkçe Siri çıkana kadar Türkler Susan Bennett ile İngilizce konuştu. Bennett da Siri için kayıt yaptığından habersizdi. "Ses kaydı yapılırken ne için yaptığımı bilmiyordum. 2011'de yeni iPhone çıktığında arkadaşlarım sesimin Siri'ye çok benzediğini söyleyince öğrendim" diyen Bennett, kendisinin gerçek Siri olduğunu ispatlamak için çok çaba harcamış.

Yelda Uğurlu Siri ile küfürlü konuşanları Facebook'tan uyardı: Telefonunuzu fazla kurcalamayın! Yemin ederim bozarım!

Türkiye

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir