• DOLAR 32.386
  • EURO 35.098
  • ALTIN 2326.487
  • ...
Yemen karar tasarısı BMGK`da oylanacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Körfez ülkeleri ile Ürdün, Yemen'de Husilere karşı verdikleri mücadeleye BM Güvenlik Konseyi'nden çıkarılacak bir karar tasarısını eklemek için çalışıyor.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, geçen hafta Ürdün tarafından BM Güvenlik Konseyi'nde sunulan karar tasarısı bugün saat 10.00'da (TSİ 17.00) oylamaya sunulacak.

Ürdün'ün dönem başkanlığını yürüttüğü Konsey'deki oylamada veto yetkisi bulunan Rusya'nın tutumu belirleyici olacak. Geçen hafta taraflar, tasarı üzerinde uzun görüşmeler gerçekleştirmiş ve Rusya ikna edilmeye çalışılmıştı.

Yemen'deki hava saldırılarını gerçekleştiren koalisyon ülkelerince hazırlanan ve Ürdün tarafından sunulan karar tasarısı BM Şartı'nın güç kullanmayı düzenleyen 7. bölümü altında kaleme alındı.

Tasarıda Husilerden koşulsuz olarak şiddeti bırakmaları, ele geçirdikleri bölgelerden çekilmeleri, el koydukları askeri malzemeleri iade etmeleri, siyasi tutukluları ve çocuk askerleri hemen salıvermeleri isteniyor.

Tüm taraflardan yabancı ülke vatandaşlarının, yardım görevlileri ve diplomatların tahliyesine imkan sağlanması istenen tasarıda, insani yardım ulaştırılması için de Yemen Hükümeti ile koordineli şekilde çatışmalara ara verilmesi talep ediliyor.

Silah ambargosu kararı

Tasarının silah ambargosu bölümünde ise eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in oğlu Ahmed Ali Salih ile Husi liderlerinden Abdulmalik el-Husi'ye doğrudan ya da dolaylı silah temini, satışı ve transferi yasaklanıyor.

Tasarıda, üye ülkelerden ve özellikle Yemen'in komşularından, Yemen'de ambargo uygulananlara silah taşındığına dair makul ve yeterli bilgi olması durumunda hava, kara ya da deniz sahasını kullanan ilgili kargo vasıtasında arama yapmaları istendi.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir