• DOLAR 32.328
  • EURO 35.151
  • ALTIN 2299.693
  • ...
SON DAKİKA
`Yahudi yerleşimciler Filistinli çocukları sömürüyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KUDÜS: Yahudi yerleşimcilerin Filistinli çocukları ucuz iş gücü olarak çalıştırarak, eğitimden yoksun bıraktığı bildirildi.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından yayımlanan raporda, Batı Şeria'daki Filistinli çocukların Yahudilere ait yerleşim birimlerindeki tarım alanlarında, uluslararası standartlara aykırı olarak tehlikeli şartlarda çalıştırıldığı belirtildi.

Filistinli çocukların, bu yerleşim birimlerindeki tarım alanlarında çok düşük ücretler karşılığı ve yüksek sıcak altında hasat yaptırıldığı ve bu tarım ürünlerinin ihraç edildiği aktarılan raporda, uluslararası camiadan "yerleşim birimleriyle ticarete son vermesi" istendi. Raporda, "Yahudi yerleşim birimleri, çocukları suistimal dahil, kötü muamelelerin ana nedeni" denildi

Yahudi yerleşim birimlerinde çalıştırılan 38 Filistinli çocukla yapılan mülakata da yer verilen raporda, çocuklara ağır yükler taşıttırıldığı, bunların arasında sağlığa zararlı tarımsal ilaçların da bulunduğu vurgulandı.

Olumsuz şartlarda çalışan çocukların, kendi sağlık harcamalarını da karşıladığına işaret edilen raporda, mülakat yapılan çocukların neredeyse tamamının "Ailelerine katkı sunmak için Yahudi yerleşim birimlerinde çalışmaktan başka çarelerinin olmadığını" ifade ettiği bildirildi

Kimi zaman 40 dereceyi aşan sıcaklıklarda çalıştırılan Filistinli çocukların mide bulantısı ve baş dönmesi yaşadıklarına, bazılarının da bu esnada bayıldığına değinilen raporda, şunlar kaydedildi:

"Görüşülen bazı çocuklar ise tarımsal ilaç sıkma esnasında, kusma, solunum yetersizliği, göz kararması ve cilt kızarıklığından muzdarip oldu. Bazı çocuklar da ağır yükler taşıttırılması sonucu bel rahatsızlıkları çektiğini söyledi."

Raporda, ayrıca İsrail yasalarının çocukların kötü şartlarda çalıştırılmasını yasakladığı ancak bunun yerleşim birimlerinde çalışan Filistinli çocuklar için uygulanmadığı aktarıldı.

Raporda görüşlerine yer verilen Ortadoğu ve Kuzey Afrika sorumlusu Sarah Leah Watson'un da "Yahudi yerleşim birimleri Filistinli çocukları sömürerek, menfaat sağlamaktadır. İsrail'in ayrımcı ve yerleşim birimi yanlısı politikaları sonucu yoksul bırakılan insanlar, okulu terk ederek tehlikeli işlerde çalışıyorlar çünkü başka seçeneklerinin olmadığını düşünüyorlar. İsrail ise buna göz yumuyor" ifadelerine yer verdi.

İsrail, Batı Şeria'yı "Yahuda ve Samarya" şeklinde adlandırarak kendi toprağı olarak görüyor. İsrail İstatistik Bürosu'nun verilerine göre, Batı Şeria'da 400 bin, Doğu Kudüs'te ise 200 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Filistin tarafı ise bu sayının açıklamanın çok daha üzerinde olduğunu belirtiyor.

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Kordinatörü Robert Serry, daha önce yaptığı açıklamada, "İsrail iki devletli çözüm konusunda ciddiyse yeni yerleşim yeri inşaatlarının olumsuz etkisini kabul etmek zorundadır" demişti.

Dünya Bankası verilerine göre de İsrail'in Filistinlilere uyguladığı tarım ve suya erişim kısıtlamaları, Filistin yönetimine her yıl 700 milyon dolara mal oluyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir