• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Aileyi ayakta tutacak dal İslam`dır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dicle Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi (DUZEM) Uygulama ve Araştırma Merkezi organizesiyle düzenlenen seminerde konuşan Eğitimci-Yazar Vehbi Vakkasoğlu ailenin önemine dikkat çekerek evliliğin İslam`da çok ciddi bir müessese olduğunu ve maddeci ve batı kafasıyla aile kurulamayacağını söyledi.

Seminerine ailenin tanımı ile başlayan Vehbi Vakkasoğlu, dünyanın en çok tökezlediği ve teklediği konunun başında ise aile mefhumunun geldiğini söyledi.

 “Avrupa aile olmayı Müslümanlardan öğrenmeli”

Evliliğin ve aile modelinin Avrupa`dan taklit edilmesinin akıl dışı olduğunu söyleyen Vakkasoğlu, Avrupa`nın bu konularda Müslümanlardan çok daha geri olduğunu ve Avrupa`nın bu hususta Müslümanları örnek alması gerektiğini söyledi.

Evlilikte ve aile kültüründe en iyi modelin Hz. Muhammed(sav) olduğunu söyleyen Vakkasoğlu, “Peygamberimiz en zor günlerinde bile evine güler yüzle gelir ve hanımlarına ‘Yardıma ihtiyacın var mı?` diye sorardı. Onu deyişiyle ‘Bir insan eşine baktığı zaman günahları dökülür`  Eğer sevgi sözle, dille olsaydı, Avrupalılarda olurda. Ancak onlar özünü kaybettikleri için kelimelere sığınıyorlar. Hâlbuki sevgi bazen bir bakıştır, bir gülüştür.” İfadelerini kullandı.

 “İslam bencilliği yasaklar”

İnsanlara ‘Kişisel Eğitim` adı altında kendini sevmeyi aşılayan bir kesimin çıktığına da vurgu yapan Vakkasoğlu, İslam`ın bencilliği yasakladığının altını çizerek, Müslümanın önce kendini değil çevresindekilerini sevmesi gerektiğini söyledi.

Aile olmanın fedakârlık istediğini söyleyen Vehbi Vakkasoğlu, aile olmanın temelinin paylaşmaktan, bölüşmekten, fedakârlık yapmaktan geçtiğini de sözlerine ekledi.

Sevginin Batıda olduğu gibi dilden ibaret olmaması gerektiğini söyleyen Vakkasoğlu, “Evimizde mutlu olabilecek bir ortam oluşturmalıyız. Zira evinde mutlu olmayan bir adam hiçbir yerde mutlu ve huzurlu değildir.” şeklinde konuştu.

“Modern Pedagoji İslam`a yetişemedi”

Modern Pedagojinin Hz. Muhammed`in (sav) eğitim sisteminin çok gerisinde olduğunu söyleyen Vakkasoğlu, İslam Peygamber Hz. Muhammed`in (sav) insanlığa sevgiyi çok daha net ve açık bir şekilde anlattığının da altını çizdi.

Vakkasoğlu, “Gönlünüz “3S”  (Sevgi-Saygı, Sabır, Sadakat) kıvamına geldiyse evliliğe hazırsınız” diyen Vakkasoğlu, zerafet, ziyafet ve ziyaret kavramını içeren “3Z” kuralının da altını çizdi.

Boşanma vakalarının, on sene öncesine göre on kat arttığını söyleyen Vakkasoğlu, evliliğin, kalbine karşı kalp bulma sanatı olduğunu ifade etti.

Gençlere de seslenen Vakkasoğlu, “karşınıza çıkanda seven bir yürek, ahlaklı ve güvenli bir karakter mevcut ise kaçırmayın” diyerek Peygamber Efendimiz s.a.v.`in değer verdiği meziyetlere değindi.

Evlenirken duygusal davranılmaması gerektiğini, kişinin mantığını da kullanması gerektiğine dikkat çeken Vakkasoğlu, “Bugün evlilik bir şirket kurmaya benzemiş, maddecilik ön planda. Gönlünüz hazır değilse asla evliliğe girişmeyin” tavsiyesinde bulundu.

Vakkasoğlu, seminerin ardından kitaplarını imzaladı.  (M. Sıddık BilgeHamza Adıyaman – İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir