• DOLAR 32.539
  • EURO 34.869
  • ALTIN 2479.725
  • ...
Borla Çalışan Otomobil Test Edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

HABER MRK - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yapılan borla çalışan otomobil test edildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, test sürüşünü yaptığı bor içerikli pil ile çalışan otomobilin performansından memnun kaldığını söyledi.

Hammaddesi bor olan yakıt pilleriyle çalışan araçlar konusunda Türkiye`de önemli çalışmalar yapıldığını dile getiren Bakan Ergün, "Günümüz elektrikli araçlarda lityum iyon piller kullanılıyor. Ancak bu piller araç içerisinde fazla yer kaplıyor ve hacmine göre düşük verimde enerji sağlıyor. Yapılan araştırmalar bor kullanılan yakıt pillerinin mevcut pillere nazaran birçok avantajı olduğunu gösteriyor" dedi.

Bor içerikli bu yakıt pillerinin farklı bir alternatif olduğunu belirten Bakan Ergün, geliştirilecek bu pillerin, savunma sanayinde de kullanılabileceğini ifade ederek, "Özellikle, Türk Silahlı Kuvvetlerinin arazide kullandıkları ağır bataryalar yerine daha hafif ve daha fazla enerji veren bu pillerin kullanılması mümkündür. Bu alana yönelik yapılan tüm çalışmalardan amacımız Türkiye`yi, teknolojiyi takip eden değil, belirleyen bir ülke haline getirmektir" dedi.

Tamamen yerli yapım olarak gerçekleştirilen araç içerisinde 1 kilogram borhidrür ile 35 kilometre yol gidebiliyor. 20 beygirlik elektrik motoru bulunan aracın maksimum hızı 80 km/saat ve menzili 100 km olarak ölçüldü.

ilkha

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir