• DOLAR 32.64
  • EURO 35.235
  • ALTIN 2502.775
  • ...
`Cepten oy` için teknolojik arayış
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - HAVELSAN Yargı, Sağlık ve Enerji Programı Müdürü Eray Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirket olarak mobil oy kullanımı konusunda çalışma yaptıklarını ve istenirse bir yıl içerisinde bunu hayata geçirebilecek kapasitede olduklarını söyledi.

HAVELSAN tarafından dünya standartlarında hazırlanan Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi'nin (SEÇSİS) geliştirmeye son derece açık bir platform olduğunu belirten Kılıç, ilk taslaklarını hazırladıkları dijital cihazlardan oy kullanma projesinin de SEÇSİS'e rahatlıkla entegre edilebileceğini kaydetti.

"SEÇSİS, Yüksek Seçim Kurulunun seçim faaliyetlerini destekleyen bir yazılım. Kendisi bir karar vermiyor, üzerinden bir oylama yapılmıyor. Bütün yaptıklarınız aslında, YSK'nın daha önce elle, kağıt üzerinde yaptığı işleri otomasyonla yaptığı ve işlemleri büyük ölçüde hızlandıran bir sistem" diyen Kılıç, seçim günü yapılan birtakım işlemler bulunduğunu, bunlar ise şu an otomasyonda olmadığını söyledi.  Kılıç, şöyle devam etti:

"Dünyanın farklı ülkelerinde bu gerçekleştiriliyor, hatta Türkiye'den daha kalabalık ve eğitim seviyesi daha düşük ülkelerde bile bu yapılıyor. Pakistan, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerde elektronik oylama sistemi kullanılıyor. Dünya üzerinde oylama elektronik sandık türü cihazlarla başlıyor sonra internet oylamasına doğru gidiyor. Avrupa'nın birçok ülkesinde var. İster cep telefonunuzdan ister bilgisayarınızdan yapabiliyorsunuz. Altyapı ve donanım olarak bunu yapabilecek kapasitedeyiz, yeter ki siyasi irade 'hadi bunu yapın' desin."

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir