• DOLAR 32.594
  • EURO 34.791
  • ALTIN 2509.775
  • ...

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesi ev sahipliğinde, Genel Merkez 1. Grup Sektör Kurulları organizasyonu olan “İş Sağlığı ve İş Güvenliği” konulu panel düzenlendi.

Moderatörlüğünü MÜSİAD İzmir Kurumsal İlişkiler ve Basın Komisyonu Başkanı Kadir Uçar’ın yaptığı panelde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Baş Müfettişi Ertan Gül, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Serdar Anlaş konuşmacı olarak katıldı. İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda devlet, işveren ve işçinin üç temel ayak olduğu; koordineli ve planlı çalışma ile kaza ve olayların önlenebileceği konuları üzerinde duruldu.

Panelde konuşan MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü, "İş sağlığı ve güvenliğini MÜSİAD’lı İşadamları olarak önemsiyoruz. Bu panelde de konuyu masaya yatırıp iş yerlerinde oluşabilecek kaza ve olayların önüne geçmekte bir farkındalık oluşturmayı görevimiz olarak görüyoruz. Ayrıca şu konular her zaman tüm iş dünyasının aklından çıkmamalıdır. Bir işyerinde çalışanın başına gelecek kaza sonucunda ‘ölüm’ meydana gelir ki bu noktada söylenecek ve yapılacak hiçbir şey bulunamaz; işveren açısında ise hem vicdanını hem de sermayesi ile birlikte maddi manevi kayıp olur. Bu noktada Allah bizi böyle bir vicdan muhasebesi ile karşılaştırmasın.” diye konuştu.

Panelde söz alan İŞKUR İzmir İl Müdürü Kadri Kabak ise iş sağlığı konusu önemine değinerek hayatta en önemli değerimiz olan insanı bu kazalardan korumak gerektiğini üzerinde durdu. Kabak, "Bu işi ciddiye almalıyız ki insanlarımız ölmesin. İnsan öldükten sonra gerisi teferruattır.”  dedi.

Sorumluluk bilinciyle ilerlediklerini söyleyen MÜSİAD Genel Merkez Sektör Kurulu Başkan Vekili Reha Yeltekin, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda sahip olduğumuz değerler silsilesinde bu konuyu önemsiyoruz ve MÜSİAD’lı işverenlerin bu konuda öncü olacağını biliyoruz ifadelerini kullandı.

İş güvenliği kültürü oluşturulmalı

Panelin konuşmacılarından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Baş Müfettişi Ertan Gül, İş güvenliği ve sağlığında üç sacayağının birlikte hareket etmesi gerektiği, bu konunun kültürümüzün bir parçası olması ve çocuktan başlayan bir eğitimle bu konuya eğilmemiz gerektiğini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: “İş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi mümkündür. Bu sıkıntıları önlemek için Devlet, işveren ve işçi birlikte hareket etmelidir.  Devlet denetleyecek, işveren kuralları uygulayacak, işçi ise var olan kurullara uyacak. Burada yapılması gereken İş güvenliği kültürünü yaygınlaştırmak ve iş güvenliği konusuna eğitim dünyamızda çocukluktan başlatılan bir zorunlu ders haline getirmektir."

İş güvenliği ve sağlığı konusunda Devletin sadece ceza yazmasının yeterli olmadığını vurgulayan Gül, “İşveren ve işçide farkındalık olmak zorundadır. Bana bir şey olmaz mantığı ile iş hayatında önlem almamak kazalara ve olaylara kapı aralar. Sağlıklı ve güvenlikli davranış şekli bir alışkanlık olmalıdır. Ayrıca her işletmenin iş güvenliğinde uzman alanında faal olan nitelikli uzmanlar çalıştırması gerekmektedir. Düşük fiyatlı ve nitelikli olmayanların bu konularla tercih edilmesi iş güvenliği ile ilgili çalışmaları göz ardı edecektir.” ifadelerini kullandı.

Panelde konuşmacı olarak söz alan İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Serdar Anlaş, ileride oluşabilecek kazalar sonucu başa gelecek kaoslara insani düzeyde kafa yorma ve çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Anlaş, “ Türkiye’ de AB ölümcül kaza oranı 100 bin işçide 20 işçidir. Bu rakam diğer ülkelere oranla oldukça yüksek bir rakamdır. İş sağlığı kültürünün yanında işverenin bu konuda uygulayıcı prosedürleri önemsemesi gerekmektedir. İşletmeler iş sağlığı konusunda planlama yapmalı ve sürece yönetilmesi gereken bir olgu olarak bakmalıdır. Bir işletmede herkes sorumlu davranır, her işletme 1.sınıf işletme mantığında hareket ederse kaza ve olayların önüne geçebilir." diye konuştu.

Panele MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü, İŞKUR Müdürü Kadri Kabak, MÜSİAD Genel Merkez 1.Grup Sektör Kurulu Başkan Vekili Reha Yeltekin, Makine Sektör Kurulu Turgay Gezer, Dayanıklı Tüketim Mobilya ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu Başkanı A. Burak Pehlivan, MÜSİAD İzmir Sektör Kurulları Başkanı Sedat Bay ve 1.Grup Şubelerden ve İzmir’den çok sayıda üye katıldı.

Panel Sonunda katılımcılara ve Panelin oluşumunda katkıda bulunan üyelere, MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü, MÜSİAD ormanında adlarına dikilmek üzere fidan belgelerini takdim etti. (Muhammed Yıldız - İLKHA )