• DOLAR 32.573
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2426.322
  • ...
Kızıltepe`de Dünya Otizm Günü etkinliği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kızıltepe ilçe merkezinde yapılan programa Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş ve çok sayıda veli ile engelli öğrenciler katıldı.

Kızıltepe ilçe merkezinde 2006 yılında kurulan ve halen 236 engelli öğrenciye hizmet sunan Hayat Işığı Rehabilitasyon Merkezinde hazırlanan slayt destekli otizm sunumunu, Kızıltepe Sosyal Hizmet Merkezi Eğitim biriminden Çocuk Gelişimi uzmanı Esra Akdağ yaptı.

Otizmin ne olduğunu, belirtileri ve ne gibi sonuçlara yol açabileceğini anlatan Akdağ, önemli olan otist engellilere nasıl bir destek sunmak olduğunu belirterek,  “ Otizm, yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler, tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren, karmaşık gelişimsel bir bozukluk şeklinde tanımlanabilir.” dedi .

Otizmin belirtilerinin bazı hastalarda çok hafif ya da çok şiddetli, her bir belirtinin etkisinin de diğerinden farklı olabileceğine vurgu yapan Akdağ,  ayrıca, bu davranışların birçok farklı sebeple ve yaşlarına uygun olmayacak bir şekilde sergilenebileceğinin altını çizdi.

İlçe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, Hayat Işığı Rehabilitasyon Merkezinin bütün birimlerini gezerek yöneticilerden bilgi aldı.
Dünya Otizm Günü nedeniyle programda bir konuşma yapan ilçe Kaymakamı Ermiş, bunun sadece özel günlerde hatırlanmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Bu gibi günlerde farkındalık yaratmak, konuyla ilgili bilinç geliştirmek önemlidir. Ancak sadece belirli günlerde bunu yapmamak gerekir. Bunu, daha da yaymak ve geliştirmek gerekiyor. Bu konuda analara büyük görevler düşüyor ve bu görevleri çok önemlidir. Bilindiği üzere ana sevgisi ve şefkati koşulsuzdur. Analarımız her bir zorluğa katlanıyorlar desem  belki yanlış olur katlanmak, ama gerçekten onların işleri çok zordur. Bu anlamda Allah analara kolaylıklar versin. Kaymakamlık olarak kapımız sizlere açıktır.” dedi.
Okul idaresi ve öğretmenlerden sorunlar ve yapılması gerekenler konusunda bilgi alan Kaymakam Ermiş, okulda bulunan engelli ailelerinin de sorunlarını dinleyerek sorunların çözümü için ilgili birimlerle görüşüeceğini ve yardımcı olacaklarını söyledi. (Mehmet aslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir