• DOLAR 32.575
  • EURO 35.028
  • ALTIN 2420.05
  • ...
Sınavlar mercek altında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Askeri okullar ve polis okullarına giriş ile Adalet Bakanlığı sınavları başta olmak üzere, 2010-2015 döneminde yapılan tüm sınavlar polis tarafından incelemeye alındı. Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, geçen mart ayında başlatılan, gözaltına alınan 62 zanlıdan 32`sinin tutuklandığı KPSS`de usulsüzlük soruşturması derinleştiriliyor.

SINAVLAR ÇOK YÖNLÜ İNCELENECEK

Zanlıların, polise verdikleri ifadelerin yanı sıra başta YÖK, ÖSYM, Jandarma, Emniyet, TÜBİTAK ve MASAK`tan gelen raporlar ve analizler doğrultusunda, 2010-2015 döneminde gerçekleştirilen askeri okullar ve polis okullarına giriş, Adalet Bakanlığı sınavları ile diğer bazı kamu kurumlarına giriş sınavları çok yönlü ve çok boyutlu biçimde incelenecek.

EMNİYET İFADEYE ÇAĞIRACAK

Bu kapsamda, söz konusu dönemde sınavlara giren ve durumu şüpheli görülen adayların puanları, varsa önceki ya da sonraki yıllarda katıldıkları sınavlarda aldıkları puanlarla karşılaştırılacak. Şüphelilerin telefon kayıtları incelenecek, bu dönemde sınava katılan adaylar ile 2010 KPSS soruşturmasında usulsüzlük yaptıkları öne sürülen kişiler arasında herhangi bir ilişki/iletişim olup olmadığı da araştırılacak.

Öte yandan, 2010 yılındaki KPSS`ye yönelik soruşturma kapsamında “şüpheli” konumunda olan 3 bin 500 kişinin yaklaşık bin 500`ünün “doğrudan şüpheli” olduğu, kalanlarının ise “paralel yapı” ile bağlantılı olduğu iddia edildi. Emniyet yetkilileri, doğrudan şüpheli olanların yakalanması için operasyonların süreceğini, kalanların ise emniyet tarafından ifadeye çağrılacağını bildirdi.

“ŞAİBELİ SINAVLAR”

Kamuoyunda geçmiş yıllarda yapılan bazı kamu kurumlarının sınavlarında “şaibe” olduğu savunulmuş, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde yapılan bazı sınavlarda “paralel yapı”nın aktif rol oynadığı, sınav sorularını bir gece önceden “cemaat evlerinde” kalanlar başta olmak üzere, kendilerine yakın kişilere dağıtıldığı öne sürülmüştü.

Bu çerçevede, 2013 yılında yapılan komiser yardımcılığı sınavında, önceden  çözülen soruların “cemaat”e yakın kişilere verildiği, 2012`de gerçekleştirilen misyon yardımcılığı sınavlarında ise soru kitapçıklarının açık olarak sınav salonuna getirildiği iddia edilmişti. Ayrıca söz konusu sınavlarda, adayların nüfus cüzdanı, pasaport veya sürücü belgesinden herhangi birisini mutlaka bulundurması zorunlu iken, bazı adayların sadece polis kimliği ile sınava alındığı savunulmuştu.

Aynı zamanda, 6 Mayıs 2012`de yapılan ve bin 589 kişinin katıldığı “Avukatlar İçin Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı”nda da “şaibe” olduğu yönünde iddialar ortaya atılmış, bunun üzerine yapılan inceleme sonucunda bir grup adayın sınavı geçersiz sayılmıştı. Ayrıca 2011 YGS ve LYS, 2011 KPSS, 2012 YGS ve LYS ile 2013 Orta Öğretime Geçiş sınavlarında da şaibeler olduğuna dair çeşitli iddialar kamuoyunun gündemine gelmişti. Mağdurlar ‘hak` arıyor

Sivas`ta halen üniversite eğitimini tamamlamaya çalışan Ahmet Duman ve Ömer Özgün, ortaöğretim alanında girdikleri 2010 yılı Kamu Personel Seçme Sınavı`ndaki usulsüzlükler nedeniyle yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini istedi. Ahmet Duman, 2010 yılında yapılan KPSS`ye ortaöğretimden girerek 76 puan aldığını belirtti. KPSS`de yapılan usulsüzlükler nedeniyle mağdur olduğunu savunan Duman, bu konuda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca açılan davaya müdahil olmak üzere Sivas Cumhuriyet Başsavcılığına müdahillik dilekçesi verdiğini söyledi. CÜ Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü 4. sınıf öğrencisi Ömer Özgün ise KPSS`de usulsüzlükler nedeniyle mağdur olduğunu öne sürerek, davaya müdahil olmak için savcılığa dilekçe verdiklerini söyledi. Özgün, “Devletimiz bu konuda gereken vazifesini yaptı, bizim de haklarımızı savunmamız gerekiyordu onu yaptık” dedi.

Şanlıurfa`nın Siverek ilçesinde yaşayan Felsefe Grubu Öğretmenliği mezunu Bayram Keskiner de, 2010 KPSS`deki usulsüzlükler nedeniyle yaşadığı mağduriyetin giderilmesini istiyor. Keskiner, “Aradan 5 yıl geçti. Artık öğretmenlik dışında farklı hayaller kurmaya başladım” diyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir