• DOLAR 32.348
  • EURO 35.162
  • ALTIN 2305.25
  • ...
SON DAKİKA
Domuz gribi bir can daha aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Edinilen bilgiye göre, Rize'de geçtiğimiz hafta grip ve ateş rahatsızlığı ile tedavi altına alınan dört kişinin yapılan tahlillerinde (H1N1) virüsü taşıdıkları tespit edildi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde karantina altında tutulan vakalardan E. Civelek (22) hayatını kaybederken, ikisi sağlığına kavuştu, birinin ise tedavisine devam edildiği bildirildi.

Konuyla ilgili olarak Rize İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Rizeliler'in grip salgınlarına karşı gerekli tedbirleri almaları istendi. Yapılan açıklamada, "İlimizde şuana kadar kronik hastalıkları olup, ağır zatürre teşhisi konulan ve aynı zamanda da domuz gribi (H1N1) tanısı da alan bir hastamız ne yazık ki hayatını kaybetmiştir. Bir hastamızın tedavisi devam etmektedir. Domuz gribi tanısı olan diğer iki hastamız ise tamamen iyileşip taburcu olmuşlardır. Ülkemiz genelinde ve ilimizde son zamanlarda domuz gribinin (H1N1) yanı sıra (H3N2) denen ikinci bir grip tipi daha sık gözükmektedir. Bu gribin genel belirtilerinin ani başlaması ve ağır bir tablo ile seyretmesi nedeniyle insanlarımız haklı olarak endişelenmiş ve hastanelerimize akın etmiştir. Diğer griplere hafif boğaz ağrısı olurken, bu grip tipinde daha ziyade boğazda geniş yerleşimli veya burun boşluklarının arka kısımlarında yanma ve kazınma hissiyle kendini göstermekte ve bu boğaz ağrısı birkaç gün sürebilmektedir. Yüksek ateş, ani yaygın kas ve kemik ağrıları, aşırı yorgunluk, titreme, baş ağrısı, öksürük gibi diğer grip bulguları bu grip tipinde daha çabuk ortaya çıkmaktadır. Ama genel duruma bakıldığında H3N2 virüsü için risk grupları dışında hayatı tehdit etmeyen ancak insanı bezdiren ve uğraştıran bir virüs olduğu söylenebilir. İster domuz gribi (H1N1) olsun, ister (H3N2) gribi olsun ya da diğer grip virüsleri olsun özellikle yaşlılar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, müzmin akciğer, karaciğer, kalp yetersizliği bulunan hastalar, diyabet hastaları ve çocuklarda ağır seyrederler. Özellikle bu grip insanların daha dikkatli olmaları, daha dikkatli korunmaları gerekmektedir" denildi.

DOMUZ GRİBİNDEN NASIL KORUNULUR ?

Yapılan yazılı açıklamada gripten korunmak için yapılması gerekenler anlatılarak, "Gripten korunmak için en önemli tedbir elleri bol sabunlu suyla 15-20 saniye kadar sıkça yıkamaktır. Özellikle dışardan eve gelindiğinde ellerin hemen yıkanması çok önemlidir. Yine gripli kimselerin mümkün mertebe toplu yaşam alanlarından uzak durması, grip geçiren çocukların okula gönderilmemesi gerekmektedir. Bol sıvı alınmalı, vücut direncini arttıran yeşil çay başta olmak üzere doğal yoğurt, sarımsak, sebze ve meyveler tüketilmelidir. Genellikle gribal durumu olanlar bir veya iki haftalık sürede tamamen iyileşirler. Ancak özellikle 65 yaş üzeri kişilerde, yine bahsettiğimiz kronik hastalığı olanlarda, bağışıklık sistemi bozuk veya yetersiz çocuklarda tıbbi desteğe mutlaka başvurulmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir