• DOLAR 32.506
  • EURO 34.981
  • ALTIN 2435.104
  • ...

Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş(TÜYAP) Fuarcılık Grubu organizasyonuyla ‘Tarım-Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı’ bünyesinde 7 – 11 Nisan tarihleri arasında Diyarbakır’da düzenlenecek olan fuar yetkilileri ve oda temsilcileri basın mensupları ile kahvaltıda bir araya geldi.

7 ülkeden 110 firmanın katılacağı fuarı 110 bin ziyaretçinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Tarım makineleri, tohum, gübre, ilaçlama, gıda ve gıda makineleri, bankalar, proje şirketleri ve ilgili kurum ve kuruluşların stant açacakları fuarın 250 markaya ev sahipliği yapacağı belirtildi.

Toplantıya, TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdür Yardımcısı Cihat Alagöz, Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakır Esnaf Odaları Başkanı Alican Ebedinoğlu, Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Ebubekir Bal, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar ile farklı kurumdan misafirler katıldı.

Toplantıda TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdür Yardımcısı Cihat Alagöz, fuar hakkında kısa bir bilgilendirme yaptı.

“Diyarbakır, Mezopotamya’nın kalbidir”

Bakanlık tarafından Kırsal Kalkınmayı destekleme projesi kapsamında çiftçinin ürettiği her türlü ürünü işleyen, paketleyen ve hizmete sunan tesislerin kurulmasında yüzde elli hibe verildiğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, bu kapsamda fuarların kent için büyük bir öneminin olduğuna vurgu yaptı.

Atalar, “Bölgemiz, maalesef siyasal ve toplumsal olayların gölgesinde kalmış durumda. Yine de ümidini kaybetmeden fuar ve benzeri programlarla kentimizi tanıtmalı, toprağımızın verimini arttırmaya yönelik çalışmalar yapmalıyız.” dedi.

Diyarbakır’ın Gıda ve Tarım alanında Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden olduğunu söyleyen Atalar, “Bölgemiz tarım ve hayvancılık bölgesidir. Bu yüzden çiftçinin gelirini arttırma amacını taşıyoruz. Son zamanlarda, mercimek, çeltik, pamuk ve mısır alanında da gelişme kaydedildi. Diyarbakır, bu alanlarda Türkiye’de ilk onun içerisindedir. hububat ve mercimekte ise ikinci sıradayız.” açıklamasını yaptı.

“Fuarlar, turizmi geliştiriyor”

Dünyada ve Türkiye’de fuarların karmadan ihtisasa doğru yöneldiğini belirten Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, çiftçilerin teknolojiyi daha iyi anlamalarını ve takip etmelerini sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Oda olarak Diyarbakır ve çevresinde yapılan fuarları önemli bulduklarını söyleyen Sayar, cazibe merkezleri kapsamında fuar alanındaki alt yapı eksikliklerini gidereceklerini belirtti.

“Çalışmaların hedefini bulması için barışçıl bir ortam gerekir”

Bölgedeki, tarım ve hayvancılık sektörünün dünyanın büyük bir bölümüne yetebilecek potansiyele sahip olduğunu söyleyen Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu, bu alanların gelişmesinde fuarların önemli bir paya sahip olduğunu söyledi.

Fuarların bölge ekonomisine katkısı olduğuna dikkat çeken Ebedinoğlu, organizasyonların, fuarların ve çalışmaların hedefini bulması için barışçıl bir ortamın olmasının şart olduğunun altını çizdi.

 “Diyarbakır’da tarıma dayalı sanayi gelişiyor”

Diyarbakır’da tarıma dayalı sanayinin aşırı bir şekilde gelişeceğini söyleyen Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Ebubekir Bal ise, bu gelişmenin işsizliğe bir çözümü  beraberinde getireceğini belirtti.

Diyarbakır’a çevre ülkelerden 5 bin ziyaretçinin fuar için geldiğini söyleyen Bal, “Bu ziyaretlerin en başta Diyarbakır’ın esnafına katkısı vardır.” açıklamalarını yaptı. (Fikret ÖzkanM. Sıddık Bilge – İLKHA)