• DOLAR 32.569
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2434.866
  • ...
"Kan Davasında Toplumsal Baskının Rolü"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

OHAK-DER tarafından kan davalarının sebep ve sonuçlarına yönelik hazırlanan ve İçişleri Bakanlığınca destelenen "Kendini Öldürmek!" projesi kapsamında çekilen belgesel filmi Kızıltepe`de de öğrencilere gösterildi.

Artuklu, Derik, Nusaybin, Midyat, Yeşilli, Mazıdağı, Ömerli ve Savur'un ardından Kızıltepe'de Ohak-Der Başkanı M. Burhan Hedbi ve Av. Mesut Aydoğan'ın katılımıyla “Kan Davasında Toplumsal Baskının Rolü” başlıklı bir konferans gerçekleştirildi. 

Kav davalarının hukuk perspektifinden ele alındığı Kızıltepe Anadolu Lisesi'nde konuşan Av. Mesut Aydoğan, bölgemizde ve tüm dünyada binlerce cana mal olan kan davalarına başka canlar vermeye tahammüllerinin kalmadığını söyledi.

Aydoğan, “Gencecik insanlarımızı hiç tanımadıkları insanları öldürmek zorunda bırakan toplumsal baskının ortadan kaldırılması için toplumsal bilinçlenme hayati önem taşımaktadır. Kan davasında oluşa gelmiş bir algı toplumsal bir baskı ve inanç haline getirilmiştir. Kanlısını öldürmeyen birey kendini tamamlayamamış, kanıtlayamamış olarak değerlendirilir, tabiri caiz ise intikamını almayan kişiye kız bile verilmez anlayışı veya sen intikamını almaz isen önüne gelen sana istediği gibi haksızlık eder, malını alır, namusuna el uzatır vb. şeklindeki telkin ve dayatmalar kan davasının günümüze kadar uzanmasına neden olmuştur.  Kan davası ile mücadele etmenin başlıca yollarından biri, insanları toplumsal baskının esiri haline dönüştüren bu sosyal algı ile mücadele etmekten, kan davasının sosyolojik nedenlerini ortadan kaldırmaktan geçmektedir. Herkesin kendi hukukunu tesis etmeye çalışması, toplumsal huzurun ve barışın önündeki en büyük tehdittir.” dedi.

Program, broşür, sticker, afiş vb. proje görünürlük materyallerinin ve belgesel filmin DVD'sinin öğrencilere dağıtılmasıyla sona erdi. (M. Salih Keskin/Mehmet Aslan – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir