• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Arap Koalisyonu Yemen`de sivilleri katlediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İşgalci Amerika desteğiyle Yemen`e karşı Suud rejimi öncülüğündeki toplamda 10 Arap ülkesi tarafından başlatılan saldırılarda sivil kayıplar gün geçtikçe artıyor. Saldırı koalisyonuna mensup güçlerin Yemen genelinde düzenlediği hava saldırılarında son altı günde hayatını kaybeden sivil sayısı 120`yi aştı. Uluslararası örgütler, trajedinin büyümemesi için uyardı.

Amerika'nın desteğiyle Suud rejimi öncülüğündeki Arap Koalisyonunun Yemen`e karşı gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda ülke savaş alanına döndü.  Saldırılarda en büyük bedeli ise siviller ödedi. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, sadece başkent Sana ile Sada, Ed Dali, Hudeyde and Lahic şehirlerinin hedef alındığı hava saldırılarında 6 günde 62'si çocuk 122 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 400 kişi de yaralandı. Kayıpların çoğu Hacca'daki el-Mezrak kampında yaşandı. Geçtiğimiz gün bombaların yangın yerine çevirdiği kampta 40 sivil yaşamını yitirdi.

Saldırılarda siviller  gözetmediğine dikkat çeken BM İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü gibi kuruluşlar, koalisyon güçlerini uluslararası kanunlara uymaya ve sivillere hassasiyet göstermeye davet etti. Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Direktör Yardımcısı Said Boumedouha, 26 Mart'tan bu yana toplamda 4'ü çocuk, ikisi kadın 14 kişinin yanarak öldüğünü açıkladı. Boumedouha ayrıca, “Yemen'in çeşitli bölgelerinde günlerdir süren yoğun bombardımandan sonra Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyonun sivil kayıpları ve askeri müdahalelerinin sonucunda yaralananları görmezden geldiği açıkça belli olmaktadır” dedi.

Yemen Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, ülkenin batısındaki dün bir yoğurt fabrikasında çıkan yangında 29 kişinin yaşamını yitirdiği ve 18'i ağır 25 kişinin yaralandığı bildirildi.

Arap Koalisyonunun yoğun hava bombardımanı Yemen'deki günlük hayatı neredeyse durdurma noktasına getirdi. Tüm dükkanların kepenkleri kapalı, sokaklarda arabalar dolaşmıyor. Sivillerin tek duydukları ise çocuk çığlıkları ve bomba sesleri. Operasyondan en büyük yarayı alanlardan Sana sakinleri, “Hiç uyumuyoruz. Bir çocuk çığlık atıyor, diğeri ağlıyor. Yakına düşen bombalar evimizi sarsınca korunmak için bodruma koşuyoruz. Ses kesilince odamıza geri dönüyoruz. Ama içeri adım attığımız anda bombalar tekrar başlıyor. Sabaha kadar bir ileri bir geri koşuyoruz” diyerek korkularını dile getirdi.

BM'nin Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer'in geçtiğimiz gün “Suriye, Libya ya da Irak'taki gibi uzun süreli bir çatışma” korkusundan bahsettiği Yemen'de durum gün geçtikçe kötüye gidiyor. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, “Yemen'in çöküşün eşiğinde” olduğu uyarısını yaptı. Ülkedeki durumun son derece korkutucu olduğunu kaydeden Hüseyin, birkaç günde onlarca sivilin hayatını kaybettiğini hatırlattı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da Yemen'de devam eden askeri operasyonlarda çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesi ve yaralanması ile özellikle el-Mezrak mülteci kampına hava saldırısı düzenlenmesinden derin endişe duyduğunu bildirdi. UNICEF'ten Julien Harneis ise tüm taraflara çocukları çatışmalardan uzak tutması çağrısını yaptı. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir