• DOLAR 32.331
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2295.889
  • ...

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım ile beraberindeki Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Vekili Nihat Pakdil, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Vekili Sezai Uçarmak, Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ramazan Yıldırım ve Kalkınma Bakanlığı Genel Müdürü Nihat Birgün ‘Van Ekonomi Formu’ için Van’a geldi.

Van Valisi İbrahim Taşyapan’ı ziyaret eden Yıldırım ve beraberindekiler, daha sonra modernizasyon çalışmalarının başlatıldığı Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı’na gitti.

Bölgenin ekonomisi ile ilgili gazetecilerin sorularını cevaplayan Yıldırım; “Biz bu bölgenin ekonomisine, bu bölgenin ticaretinin gelişmesine büyük önem veriyoruz. Bu nedenle Hükümetimizdeki bakanlıkların önemli bir kısmının müsteşarları ile beraber arkadaşlarımızla buraya geldik. Aralık ayında ekonomi bakanımız Sayın Nihat Zeybekçi Van’daydı. Geçtiğimiz Eylül ayında İran ile ticaret anlaşmamız yürürlüğe girdikten sonra, bizim bu bölgenin ticareti ile ilgili çalışmamız artı İranla ticarette bu bölgenin önemi hepsinden daha bölgenin ticaretinin serbestleşmesinden istifade edecektir. Aralık ayında bakanımızın programından sonra bizim ekonomi bakanlığımızdaki arkadaşlarımız, Ocak ayında tekrar Van’a geldiler. Van’ın İran ve diğer ülkelerle ticaret yapması için bütün uygulamaları mevzuat çalışmalarını anlattılar” dedi.

“Buraya gelen İranlı turist sayısı daha da büyüyecektir”

Eylül ayında İran’la, Tercihi Ticaret Anlaşması’nın yürürlüğe girmesiyle, bölgeyle ilgili çalışmaların arttığını ifade eden Yıldırım; “Buraya gelen İran turist sayısı daha da büyüyecektir. Artık ticareti bakanlık, hükümet ve parlamento kolaylaştırdıktan sonra geriye, yolların iyileştirilmesi, geçitlerin iyileştirilmesi diğer ulaşım yollarının da iyileştirilmesi kalıyor. Her iki tarafta hem akrabalık ilişkileri, hem de komşu ilişkileri itibari ile eskiden gelen ticaret tecrübesiyle 2015 yılı sonunda sınır kapısındaki çalışmalar da sona erdikten sonra İranlı turist sayısındaki artış daha büyüyecektir. Biz ticaret yaptığımız ülkelerin de kazançlı çıkmasına özen gösteriyoruz, Gelecekte İranla enerji alanında da gelişmeler olabilir”dedi. (İlyas Akkoş/Yılmaz Sönmez-İLKHA)