• DOLAR 32.399
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.275
  • ...
Peygamberlerin mesajı kulla kulluğun reddidir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

“Bir kitaptır Siirt Üç Dilde Yazılan” sloganıyla 2'incisi düzenlenen kitap fuarına katılan Profesör Doktor Yasin Aktay, bir ailenin kültürünü sonraki nesillere sadece aktaran hiçbir şey yapmayan ve üretmeyenlerin tarih yazamayacağını söyledi.

Peygamber mesajlarının temasının kulları başkasına kul olmayı reddettiğini ifade eden Aktay, cahiliye geleneklerinin, cahiliye döneminde savunmasız insanların haklarına ve anne karının da ki canlının kürtaj yaparak canına kıyılması üzerinde durdu.

Bir ailenin kültürünü sonraki nesilere sadece aktaran hiçbir şey yapmayan üretmeyen tarih yapamayacağını aktaran Aaktay, “Aslında bakarsanız Kur`anı Kerim geldiği zaman hatta bütün peygamberler geldikleri zaman kendi kavimlerine şunu söylemişleridir: 'Bu taptığınız putlardan şu anlayışlardan vazgeçiniz bunlar cahili şeylerdir. Kulla kulluk insana yakışan bir şey değildir peygamberlerin tarihlerinin hepsine baktığımız zaman en aslı mesaj budur kulun kulluğa reddidir. Allaha kulluk edin bütün peygamberlerin evrensel mesajı bu olmuştur.” Dedi.

İstisnasız bütün kavimlerin peygamberlerin bu davetine bu çağrısına muhatap olduklarında 'Sen bizim atalarımızın bulduğu yoldan ayrılıyor musun, sen yeni bir gelenek mi orta çıkarıyorsun" sözlerini hatırlatan Aktay daha sonra, “O kavimler peygamberlere diyorlardı ki 'Senin baban da bizim gibiydi.' Genellikle toplumsal anlayış bir ideolojiye nasıl dönüşüyorsa toplumsal paylaşımlarda bazen bir yanlış üzere bir toplum bir şekilde birleşmiş olup bir gelenek oluşturabilir” vurgusunda bulundu.

Bazı törelerin gerçekten cahiliye töresi olduğuna dikkat çeken Aktay, onun için Hazreti Peygamberin muhatap olduğu geleneklerin hep cahiliye gelenekleri olduğunu belirti.

Aktay daha sonra Hazreti Peygamberin mazlumlarda yana olduğunu ifade ederek Mekke döneminde Hilful Fudul denen bir yapıya üye olduğunu burada da zayıf insanların haklarını savunduğunun altını çizdi.

Kürtajın İslam'da haram olduğunu ve bir cinayet olduğunu sözlerine ekleyen Aktay, "Bu gün annenin karnındaki çocuğun hakkını kim kuruyacak. Aslında kürtaj kendini savunamayan bir canlının hayatına kıyılmasıdır. Bundan dolayı kürtaj İslam da yasaktır, haramdır. Aynı zamanda bu cinayettir." Diyerek konuşmasına son verdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir